Wetsvoorstel Klijnsma één hoofddeurwaarder ‘heel goed idee’

EricHet wetsvoorstel van Klijnsma, waarin mensen met schulden voortaan slechts te maken krijgen met één deurwaarder, wordt van harte verwelkomd. Niet alleen wordt de berekening van de beslagvrije voet vereenvoudigd, ook brengt Klijnsma belangrijke verbeteringen aan in de dagelijkse praktijk.

 

“Het is nu nog zo dat een schuldenaar mogelijk door veel verschillende deurwaarders wordt benaderd. Mogelijk is zelfs dat de deurwaarders verschillende beslagvrije voeten hanteren. Daarmee is de schuldenaar – terecht – al snel de weg kwijt. Het voorstel om maar één deurwaarder aanspreekpunt te maken is dan ook een heel goed idee”, aldus Wilbert van de Donk directeur Compliance & Opleidingen bij Janssen & Janssen in een reactie op het wetsvoorstel van Klijnsma.

 

Goed voorbeeld doet volgen

“Vooruitlopend op het wetsvoorstel hebben de gerechtsdeurwaarders die afspraak onderling al een jaar geleden gemaakt, en we zien dat het prima werkt. De wet gaat straks ook gelden voor bijvoorbeeld de belasting-, gemeente- en waterschapsdeurwaarders. Hiermee dwingt de overheid zichzelf om het voorbeeld van de gerechtsdeurwaarders te volgen.”

 

Beslagvrije voet verkeerd ingeschat

De beslagvrije voet bestaat nu ook al, maar vaak wordt dat bedrag te laag ingeschat. Daardoor houden mensen maandelijks te weinig geld over om van rond te komen. Klijnsma: “Het is beroerd dat nu naar schatting tienduizenden huishoudens met schulden onder het bestaansminimum leven doordat de beslagvrije voet te laag wordt ingeschat. Daarom komen wij nu met dit wetsvoorstel.”

 

Haar voorstel moet nog naar de Raad van State en daarna door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd. Klijnsma hoopt de wet nog deze kabinetsperiode door het parlement te loodsen. 

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?