Bereken de incassokosten met de incassocalculator

044 Enrique Meesters Eindhoven Janssen Janssen WEB 20210611

Als een factuur niet is betaald mogen er incassokosten berekend worden.

De incassokosten zijn afhankelijk van de hoogte van een vordering. Wil jij weten welke incassokosten van toepassing zijn op jouw openstaande factuur? Bereken het hieronder eenvoudig met onze incassocalculator.

Voer hoofdsom van de factuur in:

Dit zijn de maximale incasso kosten:

Totaal exclusief BTW

€ 40,00

Totaal inclusief BTW

€ 48,40

De incassokosten worden per factuur berekend. Let op! Deze calculator is niet van toepassing bij vorderingen van overheidsinstanties. Zoals het Centraal Justitieel Incasso Bureau en College van Zorgverzekeraars.

De vordering is verhoogd met incassokosten, hoe werkt dat? Als er rekeningen niet (op tijd) betaald zijn, mogen er extra kosten gevraagd worden. Dat zijn de incassokosten. Hoe hoog de extra kosten zijn, is wettelijk vastgelegd. Dit staat in de Wet Incassokosten (WIK). De hoogte van de incassokosten kun je hierboven in de calculator controleren. Als de schuldeiser btw moet betalen, betaal je dit ook over de incassokosten.

Let op: voor het CJIB en DUO gelden andere regels en hanteren we dus ook andere incassokosten dan die zijn vastgelegd in de Wet Incassokosten.

Incassokosten mogen pas in rekening gebracht worden als er een zogenoemde WIK-brief is gestuurd. In deze brief staat dat er nog 14 dagen de tijd wordt gegeven om de vordering kosteloos te betalen. Als er binnen deze termijn niet wordt betaald, komen er kosten bij. In de brief moet precies aangegeven zijn hoe hoog de kosten zullen worden. Ook moet hierin staan of er wel of geen BTW wordt berekend.

Wil je een voorbeeld zien van een WIK-brief? Klik dan hier.

De wet bepaalt hoe hoog de incassokosten mogen zijn. De hoogte van de incassokosten heeft te maken met het factuurbedrag. Het bedrag aan kosten over jouw factuur bereken je hierboven met onze incassocalculator.

Als je een openstaande factuur hebt omdat jouw klant niet betaalt, dan helpen we je graag. Via onderstaande button kan je jouw vordering indienen. Dan gaan wij ermee aan de slag.