Rechten en plichten bij incasso

Onlangs besteedde tv-programma Kassa in de uitzending aandacht aan incassobureaus en deurwaarderskantoren. Jaarlijks versturen incassobureaus tientallen aanmaningen. Het blijkt dat een incassobureau nog wel eens wordt verward met een deurwaarderskantoor. Wat is het verschil tussen deze twee organisaties en wat mogen ze wel of juist niet doen? En wat zijn jouw rechten en plichten?

 

afbeelding_EvenBijpraten_website

 

Wanneer je een rekening niet op tijd betaalt, krijg je te maken met een incassobureau en mogelijk met een deurwaarderskantoor. Als je een openstaande rekening hebt, kan de schuldeiser deze uit handen geven aan een incassobureau. Zij gaan dan namens de schuldeiser de openstaande rekening betaald proberen te krijgen. Wanneer je hier niet op reageert, gaat het traject verder via een gerechtsdeurwaarderskantoor.

 

Incassobureau

Voor het zover komt, heb je al een aantal aanmaningen van de organisatie waar je een schuld hebt openstaan, ontvangen. Doordat deze openstaande rekeningen niet zijn betaald, wordt een incassobureau ingeschakeld. Contact verloopt vanaf nu met het incassobureau en de extra kosten die worden gemaakt, worden aan jou doorberekend. Dit zijn incassokosten. Hoeveel kosten de schuldeiser maximaal in rekening mag brengen, is wettelijk vastgelegd en zijn percentages van het openstaande bedrag. Heb je hiermee te maken, dan wil je natuurlijk graag weten of de incassokosten die in rekening worden gebracht, kloppen. Dat kun je heel gemakkelijk hier met de incassocalculator berekenen.

 

De gerechtsdeurwaarder mag meer

Wanneer er niet wordt gereageerd op de brieven van het incassobureau en het openstaande bedrag niet wordt betaald, gaat het traject verder via een gerechtsdeurwaarderskantoor. De mogelijkheden van een deurwaarder gaan verder dan die van een incassobureau. Een deurwaarder kan een gerechtelijk traject in gang zetten. Zoals een dagvaarding uitbrengen, beslag leggen op je inkomen, bankrekening en zelfs op je inboedel en als laatste je woning ontruimen.

 

Een deurwaarder is een door de Kroon benoemde openbaar ambtenaar. Alle gerechtsdeurwaarders zijn aangesloten bij de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Uitsluitend deze openbaar ambtenaren mogen zich gerechtsdeurwaarder noemen. De KBvG hanteert strenge eisen, waar iedere deurwaarder aan moet voldoen. Ook de Normen voor kwaliteit moeten door iedere deurwaarder worden gevolgd. Bij misbruik volgt of een tuchtstraf of, in een ernstige situatie, zelfs ontzetting uit het ambt. De deurwaarder is dan niet meer bevoegd om deurwaardersactiviteiten te verrichten.

 

Iedere gerechtsdeurwaarder staat geregistreerd in een register. Je kunt dus gemakkelijk controleren of je met een echte deurwaarder te maken hebt. Dit kun je controleren op de site www.registergerechtsdeurwaarders.nl en daar de gegevens van de deurwaarder in te vullen.

 

Neem altijd contact op met de schuldeiser, het incassobureau of het deurwaarderskantoor. Zij zijn bereid je te helpen en je vragen te beantwoorden. Samen ga je op zoek naar een oplossing

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?