Nathalie van Wingerden van How 2 Spend It: ‘Bewust met geld omgaan is een keuze’

How 2 Spend ItL: Nathalie van Wingerden, r: Joëlla Opraus

 

Het taboe over geld en schulden doorbreken en financiële informatie op een leuke en aantrekkelijke manier brengen. Met deze missie hebben Nathalie van Wingerden en Joëlla Opraus enkele jaren geleden de website How 2 Spend It opgericht. We gaan in gesprek met Nathalie over omgaan met geld en schulden, de valkuilen en tips.

 

“Onderwerpen als schulden, salarisonderhandelingen en pensioen maken we bespreekbaar op How 2 Spend It. Uit frustratie ben ik samen met Joëlla de website gestart, omdat financiële websites die er bestonden vooral saai en onnodig ingewikkeld waren. Dat kan en moet anders. Waarom een website over geld? Omdat het een onderwerp is dat heel breed is en waar iedereen dagelijks mee te maken heeft”, aldus de enthousiaste Nathalie. Op de website vind je talloze onderwerpen en voorbeeldverhalen, zodat lezers sneller hulp zoeken mocht het de verkeerde kant opgaan. Daarnaast vind je er ook handige tools zoals bijvoorbeeld de Budgettool. Dit is een gratis app die inzichtelijk maakt waar jouw geld blijft.

 

Nathalie heeft een achtergrond bij de overheid waar ze onderzoek deed naar de financiële redzaamheid bij vrouwen. Joëlla komt uit de bankwereld. Op een zakelijk event ontmoeten de twee dames elkaar en niet veel later is How 2 Spend It geboren. How 2 Spend It richt zich voornamelijk op vrouwen. “Vrouwen zijn een interessante doelgroep. Steeds vaker zijn ze hoger opgeleid, hebben ze betere banen en regelen ze zelf hun financiën. Vrouwen die onze website bezoeken, willen weten hoe ze beter met geld om kunnen gaan en hoe ze er meer van kunnen maken.”

 

Ga in gesprek

Veel financiële onderwerpen passeren de revue bij de dames en weinig blijft er onbesproken. Inmiddels hebben ze tal van financiële experts aan hun netwerk toegevoegd. Enkelen van hen schrijven ook af en toe een gastblog voor de website. Door de jarenlange ervaring hebben ze ontzettend veel kennis over geld in huis.

“Het is belangrijk – wellicht wel het meest belangrijkste – om erachter te komen wat iemands relatie is met geld. Hoe denkt iemand over geld, hoe is hij opgevoed, etc? Wat is de achterliggende gedachte van de schuld? Vanuit daar kun je verder bouwen. Focus daarnaast op de positieve punten. Wat doet de debiteur wel al goed?” Het zijn slechts enkele tips die Nathalie heeft.

                                                                                            

Bewustwording

Het opstellen van financiële doelen waar je zelf blij van wordt en dat heel concreet maken (dus: ‘ik spaar elke maand 50 euro voor de vakantie naar Italië’) is nog zo’n tip. Een tip die ook past bij de motiverende gesprekstechnieken die de medewerkers van Janssen & Janssen inzetten in het contact met de klant-debiteur. “Daarnaast is het belangrijk om de debiteur bewust te maken van de gevolgen van een lening. Hierin is voor de overheid nog een rol weggelegd. Geef bijvoorbeeld op scholen aandacht aan het onderwerp geld en schulden. Maar ook ouders kunnen hun steentje bijdragen.”

 

Niemand gaat hetzelfde met geld om

Iedereen kan beter en bewuster met geld leren omgaan. Daarvan zijn Nathalie en Joëlla overtuigd. Want dat niet iedereen hetzelfde met geld omgaat, mag duidelijk zijn. Op How 2 Spend It staat een gratis geldtypetest. “Door zeven verschillende geldtypes te onderscheiden, willen we iedereen de kans geven om zich te herkennen in één of meerdere types. Op deze manier word je je bewust van jouw relatie met geld en kun je andere geldtypes makkelijker herkennen én beter begrijpen.”

 

En dat is waar het allemaal samenkomt: luisteren, herkennen en kennis delen om te zorgen voor een financieel gezonde toekomst voor iedereen.

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?