Verschil deurwaarderskantoor en een incassobureau

083 Enrique Meesters JJ WEB 20221011
  • 31-03-2023
  • Leestijd: 2 minuten

Wat zijn de verschillen tussen een incassobureau en een deurwaarderskantoor?

Werkwijze

De verschillen tussen een incassobureau en een deurwaarderskantoor kunnen voor sommige mensen verwarrend zijn. Hoewel de twee soorten bedrijven zich bezighouden met het innen van geldvorderingen, zijn er een paar opmerkelijke verschillen.

Het belangrijkste verschil is dat een incassobureau een bedrijf is dat is opgericht om schulden te innen. Ze werken als tussenpersoon tussen een schuldeiser en een schuldenaar. Ze zullen contact opnemen met de schuldenaar over de hoogte van de schuld en zullen proberen een regeling te treffen om de schuld te incasseren. Incassobureaus zijn gespecialiseerd in het incasseren van schulden in het minnelijke traject, maar kunnen geen gerechtelijke stappen ondernemen om de schuld te verhalen. Daar hebben zij namelijk de bevoegdheid niet voor.

Een deurwaarderskantoor daarentegen, kan ook gerechtelijke stappen ondernemen om schulden te incasseren. Ook een deurwaarderskantoor start met het incassotraject. Als de vordering tijdens dit traject niet geïncasseerd kan worden, kunnen ze namens een schuldeiser een vonnis verkrijgen waarin de schuldenaar door de rechter wordt verplicht om de schuld te betalen. Tenminste, als de vordering goed wordt onderbouwd.

Een deurwaarderskantoor kan ook een gerechtelijk bevel uitvoeren, nadat de uitspraak van de rechter is ontvangen. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld overgaan tot het leggen van loonbeslag. Een incassobureau heeft deze bevoegdheden niet.

Een deurwaarderskantoor kan een vordering dan ook van A tot Z behandelen, waar een incassobureau alleen het eerste gedeelte kan oppakken.

Het verdienmodel

Een ander verschil tussen een incassobureau en een deurwaarderskantoor is de manier waarop ze hun inkomsten verkrijgen. Incassobureaus verdienen hun inkomsten door middel van commissie, waarbij ze een percentage van de schuld innen. Deurwaarderskantoren daarentegen, verdienen hun inkomsten door middel van vergoedingen, waarbij ze een vergoeding krijgen voor elke stap die ze ondernemen om de schuld te verhalen.

Hoewel het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarderskantoor klein lijkt, is het van vitaal belang om te begrijpen wanneer je welke dienst nodig hebt. Als je in conflict bent met iemand over een schuld, is het raadzaam om eerst naar een incassobureau te gaan om te zien of je de schuld kunt regelen. Als dat niet mogelijk is, is het tijd om naar een deurwaarderskantoor te gaan om gerechtelijke stappen te ondernemen.

Janssen & Janssen

Bij Janssen & Janssen is een deurwaarderskantoor. Hier kan je dan ook terecht voor zowel een incassotraject als voor een gerechtelijk traject. Janssen & Janssen levert verschillende diensten die interessant kunnen zijn voor een ondernemer. Samen schulden oplossen is het uiteindelijke doel. Wat ons betreft kan dit zonder de tussenkomst van een rechter, maar als de situatie er om vraagt zullen we samen naar de rechter stappen.


Vragen over betalen?

088 730 34 00

Zakelijke vragen?

088 730 34 37

Direct met ons chatten

Start chat