Janssen & Janssen maakt Jens zijn droom werkelijkheid

jensdolfijn

 

Ieder jaar met kerst doneren we een bedrag aan een goed doel. In 2015 hebben we iets heel speciaals gedaan. We hebben namelijk een stichting op gezet voor Jens: ‘Stichting Jens.’ Jens heeft het syndroom van Pitt Hopkins. Door middel van dolfijntherapie kunnen kinderen met dit syndroom een stap verder komen in hun ontwikkeling.

 

Jens zijn verhaal

Jens is een vrolijke jongen, maar hij heeft zijn beperkingen. De ouders van Jens proberen zijn leven zo aangenaam mogelijk te maken. Ook Janssen & Janssen heeft hier een rol in gespeeld. Het is inmiddels alweer 2,5 jaar geleden dat Janssen & Janssen Stichting Jens oprichtte. Een paar weken terug heeft Jens zijn reis naar Curaçao gemaakt voor zijn dolfijnen therapie. Voor Jens en zijn familie was dit een hele bijzondere reis. De basis die daar is gelegd wordt meegenomen naar Nederland en wordt hier verder uitgewerkt en toegepast. De training heeft ervoor gezorgd dat de ouders van Jens ervan bewust zijn geworden dat Jens veel meer gesproken taal begrijpt dan dat ze denken. Omdat Jens en zijn ouders zo blij zijn dat wij dit mede mogelijk hebben kunnen maken voor hen, heeft hij ons een hele mooie brief en canvas foto toegestuurd. (zie afbeelding)

 

Stichting Jens

Stichting Jens is een Stichting die opgericht is door Janssen & Janssen. De stichting zamelt geld in om kinderen met het Pitt Hopkins syndroom financieel te ondersteunen, zodat ze dolfijntherapie kunnen volgen. Kinderen kunnen via deze therapie een stap verder komen in hun ontwikkeling. Jens is het eerste kind dat via deze stichting naar curaçao is gegaan. In september gaat het volgende kind, en ze hopen de komende jaren nog veel meer kinderen hier gelukkig mee te maken.  

 

Wat is het Pitt Hopkins syndroom?

Dit syndroom is relatief onbekend, maar heeft zware lichamelijke en geestelijke beperkingen als gevolg. In Nederland zijn zo’n 20 à 30 personen geregistreerd met dit zeldzame syndroom. Het gedrag van iemand met dit syndroom is druk en bewegelijk. Qua karakter zijn ze vaak opgewekt en blij. Ook kan er soms sprake zijn van lachaanvallen, zonder een aanleiding. Mensen met het Pitt-Hopkins syndroom hebben een lichte tot zware verstandelijke beperking. Op gebied van ontwikkeling is het kind vaak laat met de mijlpalen, denk hierbij aan zitten, staan, omrollen en lopen. Ook gaan de meeste kinderen niet praten. Het communiceren met gebaren en picto’s is daarom ook heel belangrijk voor iemand met dit syndroom. Verder zijn er ook nog een aantal gezondheidskenmerken die iemand met het Pitt Hopkins syndroom kan hebben. Deze kenmerken zijn: een lage spierspanning, opvallende manier van bewegen door de zwakke coördinatie, opvallend ademhalingspatroon, last van verstopping en in sommige gevallen een probleem in epilepsie.

 

Wat is dolfijntherapie?

Dolfijntherapie is een programma dat twee weken duurt en per kind op maat wordt gemaakt. De training is ingedeeld in een programma van 2 blokken van 5 dagen, met één therapiesessie van 2 uur per dag. De dolfijnen spelen een centrale rol in de training. Zodra de kinderen een opdracht goed uitvoeren, reageert de dolfijn hierop. Hierdoor worden de kinderen gemotiveerd de oefening nogmaals uit te voeren. Het kind krijgt hierdoor snel grip op een nieuwe situatie en kweekt hierdoor zelfvertrouwen. Dolfijn zijn intelligente dieren en hebben een heel sociaal karakter. Dolfijnen zijn ook heel goed in een band met mensen te scheppen en ze op hun gemak te stellen. Door de dolfijnen komen de mensen tot het besef dat ze hetzelfde zijn (dit omdat een dolfijn ook niet kan lopen of praten), hierdoor is de dolfijn een herkenbaar therapie maatje waar patiënten harder voor willen werken.

 

Wij vinden het heel bijzonder dat we dit mede hebben mogelijk gemaakt.

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?