Terugblik kennissessie Overlast & Faillissement

grootte bericht website kennissessieTerugblik kennissessie Overlast & Faillissement

Op 1 oktober vond onze eerste kennissessie voor de commerciële vastgoedsector plaats. Een sessie die in het teken stond van overlastproblematiek en het faillissement. Met twee inspirerende sprekers en een zaal vol enthousiaste genodigden gingen we van start.

 

De eerste spreker van deze middag was Bernard Tomlow, advocaat en tevens dé specialist op het gebied van overlastbestrijding. Hij vertelde de aanwezigen een boeiend verhaal over overlast. Wat doe je precies bij overlast en hoe ga je daar als advocaat mee om?

 

Tomlow is een kampioen in de kortgedingenuitzetting. Hij heeft een hekel aan bodemprocedures die niets oplossen. Helaas durven niet veel advocaten een kortgeding aan te gaan maar dat is juist wat klanten willen. Een snelle oplossing. Een ja of een néé.

 

Overlast wordt vaak gezien als een gebrek. Als gemeente zijn er mogelijkheden genoeg om in te kunnen grijpen. Helaas wordt hier nog maar weinig gebruik van gemaakt, waardoor overlastveroorzakers er vaak ongestraft onderuit komen. Er is niets te bewijzen. Helaas worden medebewoners ‘knettergek’ van de overlast. Zij imploderen, waardoor sommige bewoners zelfs met chronische klachten worden opgenomen. Ontruimen is de enige manier om iets te doen aan overlastveroorzakers.

“Wie niet wil horen, moet maar voelen”.

 

Floris Dix, de tweede spreker, curator en groot fan van stille bewindvoering hield zijn verhaal over faillissement. Hij had het over de keuze die je hebt als curator: stoppen of doorgaan? Hij noemde het ook wel ‘de neus van Dagobert Duck’.

 

In het kader van faillissement stond pre-pack centraal. De Pre-pack is de mogelijkheid om al vóór een mogelijk faillissement een stille bewindvoerder te benoemen. Het is een regeling die je helpt bij een reorganisatie, herstructurering of doorstart na een faillissement.  Zo wordt onnodig waardeverlies vermeden. Het faillissement van De Harense Smid werd bijvoorbeeld voorafgegaan door een pre-pack.

 

Een pre-pack, ook wel snelle doorstart, wordt in de huidige samenleving een alsmaar grotere uitdaging. Dit in verband met de snelle uitwisseling van informatie via internet. Betrokkenen zijn steeds beter op de hoogte van hun mogelijkheden en onmogelijkheden in een faillissement. Een curator, zoals Floris, wordt door deze betrokkenen direct na zijn benoeming onder druk gezet. Dit is buitengewoon lastig. Je gaat namelijk een organisatie helpen, waarvan je de medewerkers nog niet kent, laat staan de branche.

Bovendien heb je geen geld in kas om de betrokkenen die nodig zijn voor een succesvolle doorstart financieel te compenseren. Het gevolg: de internetverbinding wordt verbroken, de telefoon gaat uit de lucht, tankpassen worden geblokkeerd en leveranciers staken de levering van essentiële goederen.

Weg doorstart, weg hogere opbrengsten en weg werkgelegenheid.

 

Floris heeft de voorkeur voor stille bewindvoering. Het is een traject dat in stilte wordt uitgevoerd waarbij meerdere kandidaat-kopers worden betrokken om een doorstart op de datum van het faillissement te realiseren. Geen snelle uitwisseling van informatie, maar een zuivere pre-pack.

 

Voor ons een geslaagde dag waar we op terug kunnen kijken en die we zeker in 2015 nogmaals organiseren.

 

Wil je meer weten over deze sessies? Stuur een mail naar ..., dan duiken we dieper met je in de materie.  

 

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?