Janssen & Janssen reageert op maatregel adempauze schuldenaar

AdempauzeOm uit de schulden te komen, kan het soms nodig zijn even een adempauze te krijgen. Tijdelijk geen brieven van deurwaarders op de mat, geen telefoontjes van bedrijven die vragen waar hun geld blijft, geen aanmaningen van de Belastingdienst of andere overheidsorganisaties. Tijd om orde en overzicht te krijgen in de financiën en een plan te maken om op een realistische manier schulden te gaan afbetalen.

 

Janssen & Janssen ondersteunt dit initiatief van harte. “Schuldhulpverlening is hierbij gebaat, maar krijgt direct ook een grote verantwoordelijkheid erbij. Zij moet immers controleren en bewaken of de afspraak wordt nageleefd. In het adviesrapport voor dagvaarding dat opdrachtgevers van ons ontvangen, zullen wij een advies voor een dergelijke adempauze opnemen. Dit doen we echter al langer. Wanneer de situatie daar om vraagt, spreken we samen met schuldeisers af om even pas op de plaats te maken”, aldus Wilbert van de Donk, directeur Compliance & Opleidingen bij Janssen & Janssen.

 

Adempauze

In de adempauze is de schuldenaar gevrijwaard van deurwaarders en aanmaningen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en minister Ard van der Steur (Justitie) maken dat vandaag bekend. Met de adempauze wil het kabinet schuldenaars de mogelijkheid bieden orde te scheppen en een plan te maken om de schulden af te lossen. In deze periode van maximaal een half jaar worden inkomsten boven de minimumnorm wel al apart gezet om de schulden uiteindelijk te kunnen aflossen. 

Het voorstel is opgesteld na overleg met de belangenbehartigers van schuldhulpverleners (NVVK), de gerechtsdeurwaarders, de gemeentenkoepel VNG en de vier grote steden.

 

Meer kans van slagen

Op dit moment kan de gemeentelijke schuldhulpverlening al afspraken maken met schuldeisers om even een pauze in te lassen bij het incasseren, zodat een hulptraject meer kans van slagen heeft. De schuldhulpverlening kan dat echter nog niet afdwingen. Dus als één schuldeiser weigert, mislukt soms het hele plan. Met het breed moratorium dat vandaag in consultatie gaat, kunnen gemeenten naar de rechter stappen om een adempauze af te dwingen als zij er niet op een minnelijke manier uitkomen met de schuldeisers. Wijst een rechter dat toe, dan moeten schuldeisers voor maximaal zes maanden hun incasso activiteiten opschorten. Dit geldt niet voor alle lopende verplichtingen zoals kosten voor huur, hypotheek, gas, water, elektra en zorg. Deze rekeningen moeten gewoon worden betaald.

 

Het kabinet streeft er naar om de maatregel per 1 januari 2017 in te laten gaan. De Tweede Kamer drong al langer aan op de adempauze voor mensen met schulden.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer vorige maand beloofde Klijnsma het te gaan regelen.

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?