Janssen & Janssen legt onbegrijpelijke brieven uit tijdens week van alfabetisering

Lastige brievenBijna 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven of rekenen. Hierdoor hebben ze moeite met het invullen van formulieren of het (op tijd) betalen van rekeningen. Daarom organiseert Janssen & Janssen op 5, 7 en 8 september een inloopspreekuur, zodat moeilijke brieven van bijvoorbeeld energieleveranciers, postorderbedrijven of gemeentes, begrijpelijk worden. Als deze lokale test aanslaat, wil het bedrijf dit verder uitrollen.

 

Dit onderzoek stelt dat voor mensen die minder goed scoren op het gebied van lezen, schrijven en rekenen, het volgende geldt:

 • Ze zijn er vaker van overtuigd dat schulden hebben normaal is en dat schulden maken onvermijdelijk is;

 • Ze zijn minder bereid concessies in hun uitgaven te doen;

 • Ze ondervinden vaker geen steun uit hun omgeving of stellen dat hun omgeving niet weet dat zij financiële problemen hebben;

 • Ze hebben vaker moeite met het begrijpen van hun post;

 • Ze voelen zich minder vaak ‘eigenaar’ van hun schuldsituatie;

 • Ze hebben vaker moeite met het maken van overzichten van hun inkomsten, uitgaven en schulden en hebben een geringere mate van zelfregie.

 

Een integrale aanpak, van taalachterstanden en schulden, zou dan ook kunnen helpen.

 

Een schuldenvrije maatschappij

Moeite met lezen kan grote gevolgen hebben in het dagelijkse leven. Woorden als ‘indien’, ‘vorderen’, ‘uitsluitend’ en ‘inzake’ zijn voor een groot deel van de inwoners van Nederland lastig te begrijpen. Janssen & Janssen Incasso & Gerechtsdeurwaarders gebruikt bovenstaande woorden daarom ook niet meer in hun communicatie.

 

Het bedrijf wil daarnaast Nederlanders die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen graag helpen om brieven en rekeningen beter te begrijpen. Zodat ze weten wat ze moeten doen en schulden voorkomen kunnen worden. Hiermee wil het bedrijf bijdragen aan een schuldenvrije maatschappij.

 

Hulp met lezen en communiceren

Lukt het niet om op deze dagen langs te komen? Mail dan je lastige brief naar .... Binnen 3 dagen krijg je een reactie wat je het beste kunt doen. Bent u een bedrijf en wilt u ook beter communiceren? Mail uw document naar ....

 

Persuitnodiging:

Op onderstaande dagen worden er inloopspreekuren georganiseerd in de bibliotheek Eindhoven Centrum (te Emmasingel 22):

 • Dinsdag 5 september tussen 11.00-14.00 uur

 • Donderdag 7 september tussen 10.00-13.00 uur

 • Vrijdag 8 september tussen 11.00-14.00 uur

   

Wilt u aanwezig zijn tijdens één van deze inloopspreekuren of wilt u meer informatie over Janssen & Janssen of deze activiteit? Neem dan contact op met Saskia van de Schoot, Manager Business Development, via ... of 088 730 34 57.

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?