Heb jij je (financiële) schaapjes op het droge?

De uitdrukking stamt uit de zestiende eeuw. “Zet uw  schapen op veiliger hoger gelegen droge grond bij vloed. Wie dit deed kon de volgende dag de toekomst onbezorgd tegemoet gaan”. 

Schuldenvrije maatschappijSchulden. Op het werk wordt dit item als vanzelfsprekend steeds besproken. Het lijkt alleen maar erger te worden of is het enkel omdat het steeds meer aandacht krijgt? Schulden zijn namelijk al zo oud als de mensheid.

 

Geld opzij zetten, makkelijker gezegd dan gedaan?

Inmiddels hebben, volgens het Nibud, 2,5 miljoen van de 7,7 miljoen huishoudens te weinig (spaar)geld achter de hand. Zij lopen daardoor een risico op financiële problemen.

Iedereen beseft, schrijven ze, dat sparen nodig is maar veel Nederlanders hebben het geld nodig om ervan rond te komen. Geld opzij zetten zit er dan niet in denken ze. Uit onderzoek blijkt dat je wél maandelijks een bedrag kunt sparen en het Nibud ziet dit dan als  een maandelijkse uitgavenpost.

 

Kopen op voorafbetaling

In plaats van ‘kopen op afbetaling’ pleit het Nibud dat ‘kopen op voorafbetaling’ de gewoonte moet worden. In plaats van dat mensen achteraf hun aankoop terugbetalen, wordt gefaciliteerd dat zij in maandelijkse termijnen vooruitbetalen voor een aankoop. Zo kunnen mensen ongemerkt geld opzij gaan leggen, zonder te ervaren dat ze geld sparen. Sparen wordt dan een maandelijkse uitgave in plaats van geld opzij zetten als er een bedrag over is.

Zo wordt sparen, volgens het Nibud, op een andere manier in beeld gebracht. Niet als iets ‘voor de toekomst’, maar juist gericht op het hier en nu waarin telkens grotere uitgaven terugkeren die je niet altijd direct van het maandelijkse salaris kan betalen.

 

Budgetteren

In april 2017 werd ‘Budgetteren’ bij het Vara programma Kassa onder de aandacht gebracht. Als consument kon je je  aanmelden om een realistisch beeld te krijgen van je inkomsten en uitgaven. Het Nibud adviseert minimaal 10 procent van je inkomen apart te zetten. Laat dit bedrag maandelijks automatisch op de spaarrekening zetten. Wellicht voor vele een nieuw begin van sparen? En wat is nu 10 procent zul je denken. Voor veel mensen veel! Want een schuldenvrije maatschappij willen we toch allemaal. Het budgetteren is niet alleen voor klant-debiteuren maar voor iedereen.

 

Vooruitzien

Budgetteren heeft veel voordelen, waaronder de volgende:  

a. je bent beter voorbereid op kosten die gaan komen;

b. je krijgt meer inzicht in besparingen.

 

De eerste stap zetten en het erkennen dat je een financieel probleem hebt, blijkt uit diverse onderzoekgegevens nog steeds een groot probleem in Nederland. Het Nibud is al jaren bezig om mensen te helpen om meer inzicht te geven in hun eigen uitgavepatroon. Op de website kan iedereen vrijblijvend zijn persoonlijk budgetadvies invullen. Daarnaast vind je er ook hulp voor het op orde brengen van je administratie, overzichten te maken en/of grip op je uitgaven te krijgen.

 

Bijna iedereen kent wel iemand voor wie deze informatie interessant kan zijn. Laten we ze dan ook helpen en een duwtje in de rug geven om die eerste stap te zetten.  

 

Deze blog is geschreven door Cobie Westerterp, directiesecretaresse van Wilbert van de Donk, directeur Compliance & Opleidingen.

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?