Deur-aan-deurincasso effectief

Deur-aan-deurincassoKoudwatervrees voor waterbedrijf

 

Onlangs zijn wij benaderd door een drinkwaterbedrijf om mee te denken over deur-aan-deurincasso. Dit om de openstaande bedragen, het aantal afsluitingen en terugkerende onbetaalde rekeningen te verminderen.

 

De medewerkers van het drinkwaterbedrijf die op de weg zitten, houden zich voornamelijk bezig met service. Bijvoorbeeld met het oplossen van technische problemen, het opnemen van meterstanden en vervanging van meters. Maar op pad om geld op te halen vergt toch een andere aanpak. En kan voor medewerkers letterlijk drempelverhogend werken. Immers zij zijn technisch opgeleid en willen service verlenen en om dan ineens langs de deur te gaan om de schuldenproblematiek te bespreken? Dat is lastig. Janssen & Janssen heeft daar echter dagelijks mee te maken.

 

Van zakelijk naar persoonlijk

Eerder ging het proces zo: na twee herinneringen te hebben gezonden, werd het  drinkwater afgesloten en/of overgedragen aan de gerechtsdeurwaarder. Nu komt iemand persoonlijk aan de deur. Zodat door dit persoonlijk gesprek afsluiting van het water kan worden voorkomen.

 

Op pad

Er gaat iemand, duidelijk herkenbaar als vertegenwoordiger van het waterbedrijf, naar de klant-debiteur ‘gewapend’ met een pinapparaat. Niemand thuis? Dan wordt er een duidelijke kaart achtergelaten met daarop de reden van het bezoek. Ook bekijkt de medewerker de situatie.

 

Zo zijn de collega’s van Janssen & Janssen compleet geüniformeerd als medewerker van het waterbedrijf op pad gegaan. Met alle kennis en kunde puttend uit de ervaringen uit onze eigen praktijk, de verschillende opleidingen zoals motiverende gesprekstechnieken en omgaan met agressie toegepast op deze specifieke doelgroep.

 

Resultaat

De ervaringen zijn alom positief! Er wordt veelal gepind aan de deur. Ook hebben we ondervonden wat de beste periode in de maand is om op pad te gaan. De klant-debiteur ervaart het bezoek over het algemeen als prettig. Hij heeft de post gemist, is de taal niet machtig en/of was zich van een dreigende afsluiting geheel niet bewust.

Zo kan met geringe kosten voor klant én klant-debiteur erger worden voorkomen. Door het persoonlijke bezoek blijft de schade blijft beperkt en het is een duidelijke win-winsituatie voor beide partijen.

 

Preventie

Maar zeker niet onbelangrijk: het totaal openstaande factuurbedragen is gedaald. Ook werkt deze aanpak preventief. Klant-debiteuren betalen de opvolgende factuur eerder en geven eerder een machtiging tot automatische incasso af. Het aantal klant-debiteuren neemt hierdoor af. Met het deur-aan-deur contact wordt ook gesproken over schulden en zo nodig verwezen naar (schuld)hulpinstanties. Ook straalt het de maatschappelijke betrokkenheid en zichtbaarheid uit van het waterbedrijf in de wijk.

 

Vroeg signalering

Bijkomend voordeel van deze persoonlijk aanpak is dat meteen de situatie ter plaatse kan worden bekeken. Zo worden gevallen als bijvoorbeeld leegstand of nieuwe gebruikers in een vroeg stadium gesignaleerd en de administratie van het waterbedrijf worden kan daarmee worden geactualiseerd.

 

Wij zijn blij dat wij onze kennis op deze wijze hebben kunnen inzetten en mede voor deze positieven resultaten hebben kunnen zorgen!

 

Deze blog is geschreven door toegevoegd gerechtsdeurwaarder Pieter Bas Vermeulen.

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?