Betalingstermijnen à la Blokker? Of doen we het anders…

shutterstock_2783537Een kleine maand terug haalt de ons allen bekende huishoudketen Blokker het nieuws. De topman verklaart namelijk langere betalingstermijnen te gaan hanteren. Een opvallende move nu juist de grotere bedrijven zich meer en meer lijken in te zetten voor verkorting van de betalingstermijnen richting de kleinere toeleveranciers.  Hoe ontwikkelt deze trend zich inmiddels? Gaan we door à la Blokker? Of doen we dit anders?

 

In een eerder artikel lees je dat meer dan de helft van het mkb betaalproblemen heeft bij grotere organisaties.Laat zien dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt!” zo sprak minister van Economische Zaken Henk Kamp de grootzakelijke ondernemers enkele maanden terug toe. Daarbij stak hij zijn enthousiasme voor een vrijwillig commitment vanuit deze grotere partijen naar de kleinere toeleveranciers niet onder stoelen of banken. En hoewel Blokker helaas liet blijken zich daar niet al teveel van aan te trekken, blijken verschillende andere grote namen het beter te doen.

Zo werd gisteren bekend gemaakt dat de Rabobank, pensioenbelegger PGGM, Schiphol en het Havenbedrijf Amsterdam zich inmiddels ook bij het initiatief Betaalmenu.nl hebben aangesloten. Daarbij werden ‘magische’ woorden gesproken door Paul Boomkamp, CFRO van PGGM die eraan herinnerde dat duurzaamheid vraagt om fatsoen. Concreet: dat duurzaamheid verlangt om tijdig te betalen. Treffend vat Boomkamp dat samen als “No magic, just good practice.”

 

Betaal me nu

Als niet-commercieel initiatief is Betaalmenu.nl erop gericht om voor het mkb makkelijker toegang tot liquiditeit te realiseren, door het in facturen opgesloten kapitaal vrij te maken. Het streven van Betaalmenu.nl is om binnen vijf jaar minstens de helft van de duizend grootste ondernemingen mee te laten doen. Zij ziet daarbij graag dat de kortere betalingstermijnen ook werkelijk in de eigen voorwaarden worden opgenomen. Op deze manier zien de (middel)kleine ondernemers in Nederland namelijk sneller hun geld!

Grootzakelijke ondernemers die de nieuwe aanwas voorgingen, zijn Heineken, Randstad, maar ook Jumbo en FrieslandCampina. Zij stelden in november vorig jaar al het goede voorbeeld door Betaalmenu.nl te ondersteunen. Daarbij verklaarden zij openlijk en maakten zij concreet wat zij precies doen om ervoor te zorgen dat hun toeleveranciers op tijd de rekeningen betaald krijgen.

 

Wisselwerking

Zaken doen en meer in het bijzonder elkaar helpen voortbestaan, werkt natuurlijk twee kanten op. De grootzakelijke partijen kunnen het mkb helpen door openstaande facturen sneller goed te keuren en vervolgens sneller te betalen. Een andere aanvliegroute kan bestaan uit het aanbieden van een snelle en gunstige financiering via derde partijen. Daar staat tegenover dat leveranciers hun steentje bij kunnen dragen door tijdig en op de juiste manier te factureren, zodat facturen sneller goedgekeurd en dus ook betaald kunnen worden.

 

No magic?

Of misschien toch wel. De door Boomkamp gesproken woorden durf ik wel magisch te noemen. Zeker in de tijd van vandaag, waarin de kleinere ondernemer nog wel eens over de kop gaat doordat de betaalmoraal onder afnemers regelmatig behoorlijk te wensen overlaat. Een trend die we langzaam aan zien keren en waar de grote namen ondersteunend aan zijn. Maar ook een trend waar jij als ondernemer direct invloed op hebt. Jouw facturatieproces heb je immers zelf in de hand!

 

Deze blog is geschreven door mr. Danielle Kerkhof-Middendorp, jurist bij Janssen & Janssen.

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?