Aansprakelijkheid

In het aansprakelijkheidsrecht bestaan veel verschillende soorten aansprakelijkheid en daaruit voortvloeiende schade.

Enkele voorbeelden van aansprakelijkheid zijn verkeersaansprakelijkheid, beroepsaansprakelijkheid en productaansprakelijkheid. Een belangrijk wetsartikel in het Burgerlijk Wetboek dat aansprakelijkheid regelt is de onrechtmatige daad (art. 6:162 Burgerlijk Wetboek), maar ook in andere wetten komt aansprakelijkheid aan bod.

 

Een voorbeeld. U koopt een nieuwe auto, verliest bij de eerstvolgende rit een wiel en botst met de auto tegen een boom. Wat nu?

Uiteraard wilt u de verkoper van de auto aansprakelijk stellen voor de blijkbaar ‘gebrekkige’ auto. Uw bezoekje aan het ziekenhuis en uw verlies aan eigen risico wilt u ook verhalen op de verkoper. En de eigenaar van de boom, de gemeente, presenteert u een rekening van € 3000,-, omdat de boom onherstelbaar beschadigd is. Die kosten wilt u natuurlijk ook verhalen op de verkoper.

Nu lijkt dit misschien een onwerkelijk verhaal, maar dit is de dagelijkse praktijk - een ongeluk zit immers in een klein hoekje. De afhandeling van aansprakelijkheidskwesties en schadevergoeding is juridisch complex. Het is daarom aan te raden om tijdig juridisch advies in te winnen en u te laten bijstaan door de deskundige juristen van Janssen & Janssen. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met ons kantoor.

Neem direct contact op

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?