Wet op De incassokosten

Per 1 juli 2012 is de Wet op de incassokosten (WIK) van kracht. Betaalt je klant je factuur niet en is overeengekomen betalingstermijn versterken, dan moet je deze klant nog één schriftelijke aanmaning sturen: de WIK-brief, ook wel de laatste aanmaning/sommatie of 14-dagenbrief genoemd. Deze brief is verplicht. Hiermee geef je je klant een laatste kans om de vordering binnen 14 dagen te voldoen zonder dat er incassokosten in rekening worden gebracht.

In deze WIK-brief moet je vermelden welke incassokosten je in rekening brengt als je klant niet binnen 14 dagen betaalt. De tekst in deze brief moet aan juridische vereisten voldoen. Voldoet de brief daar niet aan, dan kunnen de incassokosten bij een procedure worden afgewezen en komen ze voor jouw rekening. Wil je meer weten over de WIK? Lees dan 'De WIK-brief (sommatie) als laatste coulante zet'.

De WIK-brief kun je zelf versturen. Je kunt hier een voorbeeld vinden. De incassokosten inclusief BTW kun je berekenen via onze incassocalculator.

Vragen over betalen?

088 730 34 00

Zakelijke vragen?

088 730 34 37

Direct met ons chatten

Start chat