Convenant en overeenkomst

IMG 3688

Veelgestelde vragen over convenant en overeenkomst

De NVVK fungeert als tussenschakel bij het ondertekenen van de overeenkomsten. Een gemeente meldt zich bij de NVVK (digitaal) en kan daar aangeven met welke partners zij een overeenkomst willen sluiten door deze aan te vinken. Deze aanvragen worden dan één keer per week gebundeld doorgestuurd naar de partners ter ondertekening. Via Inforing kun je een gemeente selecteren en zie je precies hoeveel huurwoningen er zijn bijvoorbeeld, welke partners daar (aangesloten) zijn en ook hoeveel signalen er verwacht worden (minimaal/normaal/maximaal).

Nee, dit is echt het plan van een gemeente. Het advies aan gemeenten is wel om in gesprek te gaan met lokale leveranciers. In hoeverre ze dat gaan doen is de vraag.

De gemeente kan hier niet van afwijken, het beschreven proces is vastgelegd in de wet. Dat proces kun je hier zien.

Ja, dat kan. Er is geen onderscheid gemaakt tussen sociale en commerciële verhuurders. Aanvankelijk heeft men zich gericht op sociaal. Hierdoor is een achterstand ontstaan voor commercieel. Die wil men gaan inhalen. De verwachting is dat 1 of 2 koepelorganisaties van commerciële verhuurders in december 2020 alsnog gaan tekenen.

De wet gaat boven het convenant of de overeenkomst. Je moet dus voldoen aan de voorgeschreven sociale incasso en melden als er achterstanden zijn. Ook moet je indien een huurder hulp accepteert je incassoproces aanpassen. Voor het melden is het niet nodig een verwerkersovereenkomst met de gemeente te sluiten. De wet regelt de uitwisseling van gegevens.

Inforing verwacht dat in geval van commercieel als er een eigenaar is en een beheerder dat de eigenaar de overeenkomst tekent en de beheerder namens de eigenaar gaat melden (zo werkt het ook bij de sub-labels van Essent bijvoorbeeld).

Img02 2x

Lees meer over de Wetswijziging Vroegsignalering

Onze collega Claartje Bom schreef een artikel de Wijziging in de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs)

Wat houdt vroegsignalering in?

Meer vragen over vroegsignalering? Vul hieronder je gegevens in. Dan nemen wij contact met je op!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Vragen over betalen?

088 730 34 00

Zakelijke vragen?

088 730 34 37

Direct met ons chatten

Start chat