Vragen over betalen?

088 730 34 00

Zakelijke vragen?

088 730 34 37

Direct met ons chatten

Start chat

Convenant en overeenkomst

Veelgestelde vragen over convenant en overeenkomst

Hoe sluiten we de contracten met de gemeenten?

De NVVK fungeert als tussenschakel bij het ondertekenen van de overeenkomsten. Een gemeente meldt zich bij de NVVK (digitaal) en kan daar aangeven met welke partners zij een overeenkomst willen sluiten door deze aan te vinken. Deze aanvragen worden dan één keer per week gebundeld doorgestuurd naar de partners ter ondertekening. Via Inforing kun je een gemeente selecteren en zie je precies hoeveel huurwoningen er zijn bijvoorbeeld, welke partners daar (aangesloten) zijn en ook hoeveel signalen er verwacht worden (minimaal/normaal/maximaal).

Hebben wij inspraak in het plan van aanpak van de gemeente ?

Nee, dit is echt het plan van een gemeente. Het advies aan gemeenten is wel om in gesprek te gaan met lokale leveranciers. In hoeverre ze dat gaan doen is de vraag.

Kan de gemeente afwijken van de beschreven werkwijze (ten aanzien van het incassobeleid) of is dit als zodanig opgenomen in de wet?

De gemeente kan hier niet van afwijken, het beschreven proces is vastgelegd in de wet. Dat proces kun je hier zien.

Kunnen we later aansluiten bij convenant?

Ja, dat kan. Er is geen onderscheid gemaakt tussen sociale en commerciële verhuurders. Aanvankelijk heeft men zich gericht op sociaal. Hierdoor is een achterstand ontstaan voor commercieel. Die wil men gaan inhalen. De verwachting is dat 1 of 2 koepelorganisaties van commerciële verhuurders in december 2020 alsnog gaan tekenen.

Wat moet je zelf regelen om aan wet te voldoen als je niet bij convenant bent aangesloten?

De wet gaat boven het convenant of de overeenkomst. Je moet dus voldoen aan de voorgeschreven sociale incasso en melden als er achterstanden zijn. Ook moet je indien een huurder hulp accepteert je incassoproces aanpassen. Voor het melden is het niet nodig een verwerkersovereenkomst met de gemeente te sluiten. De wet regelt de uitwisseling van gegevens.

Als de incasso wordt uitgevoerd door een beheerder in naam van de eigenaar, moet de beheerder dan ook zelf ondertekenen om gebruik te kunnen maken van gestandaardiseerd format van Inforing en/of BKR (meldpunten) om gegevens door te geven?

Inforing verwacht dat in geval van commercieel als er een eigenaar is en een beheerder dat de eigenaar de overeenkomst tekent en de beheerder namens de eigenaar gaat melden (zo werkt het ook bij de sub-labels van Essent bijvoorbeeld).

Lees meer over de Wetswijziging Vroegsignalering

Onze collega Claartje Bom schreef een artikel de Wijziging in de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs)

Wat houdt vroegsignalering in?

Meer vragen over vroegsignalering? Vul hieronder je gegevens in. Dan nemen wij contact met je op!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.