BKR registratie

IMG 3688

BKR registratie

Als gevolg van de wijziging in de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs), zijn gemeenten vanaf 1 januari 2021 aangesloten bij het BKR. Gemeenten informeren zo kredietverstrekkers over inwoners, die vanwege problematische schulden hulp krijgen. Vroegsignalering valt niet onder problematische schulden en wordt dus ook niet BKR geregistreerd.

Wanneer geen registratie?

Nu is het duidelijk geworden dat alle vormen van gemeentelijke ondersteuning van inwoners zonder problematische schulden niet hoeven te worden geregistreerd. De preventie en vroegsignalering van schulden melden gemeenten niet bij het BKR. Het gaat bijvoorbeeld om informatie en advies of budgetbeheer voor inwoners zonder (problematische) schulden. Ook het aanbod voor een intakegesprek naar aanleiding van een signaal over vroegsignalering van schulden en het intakegesprek zelf worden niet bij het BKR geregistreerd.

Wanneer wel registratie?

Beschikkingen schuldhulpverlening voor inwoners met problematische schulden moeten worden geregistreerd. De beschikking schuldhulpverlening is volgens de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening gericht op het ondersteunen bij het vinden van een oplossing voor schulden. De gemiddelde schuld van mensen die zich bij de schuldhulpverlening hebben gemeld is €43.000. Voor deze groep biedt de registratie de nodige bescherming tegen (verdere) overkreditering.

Dit schrijft minister Koolmees in Gemeentenieuws.

Img02 2x

Lees meer over de Wetswijziging Vroegsignalering

Onze collega Claartje Bom schreef een artikel de Wijziging in de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs)

Wat houdt vroegsignalering in?

Meer vragen over vroegsignalering? Vul hieronder je gegevens in. Dan nemen wij contact met je op!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.