Vragen over betalen?

088 730 34 00

Zakelijke vragen?

088 730 34 37

Direct met ons chatten

Start chat

Bezwaar van huurder

Veelgestelde vragen over bezwaar van huurder

Als een huurder niet reageert op de WIK-brief en dus ook niet reageert op de vraag of het akkoord is dat de gemeente in kennis wordt gesteld van de achterstand door verhuurder, geldt dan na het verstrijken van de 14-dagen-termijn het uitgangspunt dat je ervan uit mag gaan dat huurder akkoord is met het delen van de gegevens met gemeente?

Ja, dat klopt, indien de huurder geen expliciet bezwaar maakt, moet je melden.

We gaan nu starten met aanlevering. We hebben nu nog geen toestemming van huurders gehad. Mogen we nu nog niet aanleveren?

In de wet is beschreven dat een huurder bezwaar kan maken tegen aanlevering van zijn gegevens. Het is niet nodig om toestemming te hebben. Natuurlijk geldt wel dat je pas mag aanleveren nadat je de voorgeschreven 4 punten van sociale incasso hebt uitgevoerd. Er wordt van verhuurders verwacht dat zij dit allemaal doen. Als je op de voorgeschreven wijze de sociale incasso hebt uitgevoerd, moet je melden.

Is de negatieve optie (huurder wil niet dat verhuurder gegevens doorgeeft aan gemeente) op te nemen in de huurovereenkomst?

Nee, dit kun je niet voor toekomstige situaties in de huurovereenkomst opnemen.

Hoe moet je het bezwaar van de huurder tegen het doorgeven van gegevens aan de gemeente vastleggen of opnemen in het dossier?

Hierover is in de wet niks vastgelegd. Ons advies is de huurder dit schriftelijk te laten melden en dit document (of e-mail) te archiveren in het dossier. Hiermee is later te bewijzen dat het de keuze is van de huurder en dat de verhuurder zich aan de voorwaarden voor sociale incasso heeft gehouden.

Moeten we een termijn vermelden in de brief waarbinnen de huurders bezwaar tegen het doorgeven van de gegevens moeten melden?

Hierover is in de wet niks vastgelegd, hiervoor is dus geen verplichting. Wel kan het voor het eigen proces handig zijn om de huurder te vragen binnen een bepaalde termijn zijn bezwaar kenbaar te maken. Tegelijk is het zo dat als een huurder na deze termijn alsnog bezwaar maakt, je daarna gegevens niet (meer) mag doorgeven.

Iemand heeft in januari aangegeven dat je zijn informatie niet mag doorgeven. Geldt dit bezwaar dan nog voor een herinnering die je in juli stuurt?

We hebben nog nergens gezien dat er een ‘houdbaarheidsdatum’ is hiervoor. De eisen voor sociale incasso blijven bestaan ook voor nieuwe achterstanden. Het aanbieden dat contactgegevens aan schuldhulpverlening worden doorgegeven is onderdeel van de sociale incasso. In dat licht moet je het opnieuw melden en kan iemand opnieuw bezwaar hebben.

Lees meer over de Wetswijziging Vroegsignalering

Onze collega Claartje Bom schreef een artikel de Wijziging in de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs)

Wat houdt vroegsignalering in?

Meer vragen over vroegsignalering? Vul hieronder je gegevens in. Dan nemen wij contact met je op!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.