Waar in ons proces zullen we aanpassingen moeten doorvoeren ten gevolge van deze wet?
Wij voorzien dat je aanpassingen moeten doorvoeren op de volgende (deel)processen:
(WIK)brief / aanmaning: hierin kunnen de punten 2 t/m 4 van sociale incasso opgenomen worden. Zie hiervoor de voorbeeldbrief.
Bijhouden welke huurders bezwaar maken tegen het doorgeven van hun gegevens aan de gemeente.
Bijhouden welke meldingen je gedaan hebt bij gemeenten: in Inforing is in ieder geval in te zien welke meldingen je gedaan hebt.
Bijhouden voor welke huurders je een terugkoppelingen hebt ontvangen: voor deze huurders geldt dat het incassoproces anders zal gaan lopen.
Bijhouden welke betaalafspraken gemaakt worden met de huurders die hulp ontvangen: dit om te kunnen controleren of huurders zich aan deze afspraken houden en er niet opnieuw achterstanden ontstaan.
Bijhouden of, en zo ja, voor wie nieuwe betaalafspraken gemaakt worden, ook op deze nieuwe afspraken zul je weer moeten controleren of de huurder zich daaraan houdt.
Signaleren welke huurders zich niet aan de gemaakte afspraken houden. Als huurders zich niet aan gemaakte afspraken houden zonder dat hierover vooraf contact is geweest, mogen incassomaatregelen worden hervat. Zowel voor de lopende als oude vorderingen.
Hoe is het proces te automatiseren, waar moet je rekening mee houden?
Het is zeker zo dat delen van het proces te automatiseren zijn. Wij kennen nog geen voorbeelden waarin men dit helemaal heeft uitgewerkt en werkend heeft.
Als vordering in een minnelijk traject loopt bij de deurwaarder en de incassokosten zijn al doorbelast, worden die dan met terugwerkende kracht eruit gehaald?
Nee, die kosten waren al verschuldigd en blijven dan ook staan. Als een huurder hulp accepteert en als ook aan alle andere voorwaarden wordt voldaan, dan worden verdere kosten wel opgeschort.
Lees meer over de Wetswijziging Vroegsignalering
Onze collega Claartje Bom schreef een artikel de Wijziging in de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs)