Jongeren bewust maken van geld en uitgaven

Shutterstock
  • 18-02-2020
  • Leestijd: 2 minuten

Regelmatig geven onze deurwaarders gastlessen op verschillende scholen. Zo ook deze keer aan mbo-leerlingen tussen de 16 en 18 jaar. Opvallend is dat het merendeel van de leerlingen nog weinig interesse voor financiën toont en dat de ouders de meeste uitgaven betalen.

Tijdens de eerste les hebben de leerlingen samen een spaardoel opgesteld. Dat varieert van sparen voor het rijbewijs, een vakantie of om later op kamers te gaan. Hoe staat het ervoor? Samen maken ze een inkomsten- en uitgavenformulier en komen de leerlingen tot de ontdekking dat je niet alleen kunt sparen om je doel te bereiken, maar dat je ook je uitgaven onder de loep kunt nemen. Kun je daar bijvoorbeeld op besparen zodat je sneller het geld voor die welverdiende vakantie of het rijbewijs bij elkaar hebt. Opvallend zijn de hoge kosten die de leerlingen voor de broodjes op school hebben. Thuis boterhammen smeren en meenemen levert al snel een besparing van 60 euro per maand op.

Geldtypetest

Ter voorbereiding op de les is aan de leerlingen gevraagd een test te doen om erachter te komen welk geldtype ze zijn. Ben je de trendsetter? Hij of zij is zelfverzekerd, heeft een goed gevoel voor humor, geeft geld uit als water en verzamelt graag mooie dure spullen om zich heen. Of ben je de regelaar? De nuchtere koopjesjager, die open staat voor advies, voorzichtig is in uitgaven en de zaakjes goed op orde heeft? Het derde type is de levensgenieter. Opgewekt en vrolijk, doet graag leuke dingen en goed zorgt voor de mensen om zich heen. Hij of zij ziet geld als middel en niet als doel. Of toch de toekomstplanner? Hij of zij plant alles netjes, is goed voorbereid en denkt vooruit in de financiën. De meeste leerlingen geven aan toekomstplanners te zijn, terwijl de statistieken uit onderzoek aangeven dat slechts 25 procent van de mensen tot deze groep behoort.

Uitdagingen spaardoel

Welke onverwachte uitgaven kun je op weg naar je spaardoel tegenkomen? Denk bijvoorbeeld aan de zorgverzekering vanaf het moment dat je 18 jaar bent. Of wellicht krijg je er een spaardoel bij? Het is belangrijk dat jongeren zich ervan bewust worden welke uitgaven er zijn en dat er altijd onverwachte uitgaven bij kunnen komen.

Het doel van de gastlessen is bewustzijn bij jongeren creëren. Daar begint alles mee.

Vragen over betalen?

088 730 34 00

Zakelijke vragen?

088 730 34 37

Direct met ons chatten

Start chat