Hoe houd je je financiële hoofd koel tijdens de coronacrisis?

Shutterstock 180918242

Sinds een aantal weken raast het coronavirus door ons land. Helaas raakt het virus bijna iedereen. Dit kan zijn door je eigen gezondheid of die van je familie en vrienden, of omdat je door de crisis minder inkomsten hebt waardoor geldzorgen ontstaan. Gezond blijven is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar ook je financiën zijn erg belangrijk.

We helpen je graag om je geldzorgen de baas te blijven. Deze tips helpen je daarbij:

1. Maak je inkomsten en uitgaven overzichtelijk

Door je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten, zie je precies wat er maandelijks binnenkomt en wat eruit gaat. Dit is belangrijk omdat je dan weet wat je iedere maand overhoudt. Een fijn hulpmiddel hierbij kan het huishoudboekje van jouw bank zijn. Deze vind je in de online bankieren omgeving.

Wanneer je een overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven kan je een check doen of je alle toeslagen en voorzieningen krijgt waar je recht op hebt. Dit kan bijvoorbeeld via: Waar heb je recht op? Denk ook aan de noodregelingen van de overheid: Overzicht regelingen overheid.

Ook kan je dan zien of er uitgaven zijn waar je makkelijk en snel op kunt besparen. Bijvoorbeeld de verse broodjes als lunch tijdens het thuiswerken, of die hartige snack bij het tankstation als je onderweg bent. Vaak heb je zelf niet precies door waar je geld naartoe gaat. Wanneer je alles op een rijtje hebt gezet, zie je meteen waar je geld blijft. En zie je misschien ook uitgaven waarvan je niet eens wist dat ze er waren. Bijvoorbeeld het abonnement op de tv-gids waar je eigenlijk nooit in bladert. Op deze uitgaven kun je nu makkelijk besparen. Dat scheelt zo een paar tientjes in de maand! Dit zorgt voor meer ruimte in je budget, en dat kan veel rust met zich meebrengen.

Het is hierbij ook goed om een paar maanden vooruit te kijken. Welke uitgaven ga je verwachten? En wat als ineens de wasmachine kapot gaat? Heb je hier een buffer voor? Als je hiervoor alvast een bedrag opzij zet, word je niet overvallen door de kosten. Dat geeft rust.

Een tip voor het maken van een inkomsten en uitgaven overzicht: Een maandbegroting maken

2. Probeer je vaste lasten te blijven betalen

Iedere maand heb je te maken met vaste lasten. Bijvoorbeeld het betalen van je huur, zorgverzekering en gas, water en licht. Het is belangrijk dat je de vaste lasten steeds op tijd betaalt. Zo ontstaan er geen achterstanden. Als er wel een achterstand ontstaat, heb je kans dat er kosten bij komen. En dat is wel het laatste waar je op zit te wachten. Vooral als je juist je financiën op de rit probeert te krijgen.

Lukt het niet je vaste lasten te betalen doordat je minder inkomsten hebt door de coronacrisis? Vraag dan om uitstel van betaling. Vooral in deze tijd helpen organisaties je graag en kijken ze naar jouw situatie.

3. Andere rekeningen

Natuurlijk zijn er ook nog andere rekeningen die betaald moeten worden. Als deze rekeningen blijven liggen doordat je eerst je vaste lasten betaalt, neem dan meteen contact op met de organisatie. In contact blijven is heel belangrijk. Samen kan dan gekeken worden of er bijvoorbeeld een betalingsregeling mogelijk is. Als uitstel wordt verleend heb je even wat meer ruimte om je vaste lasten te betalen.

4. Zoek tijdig hulp

Lukt het niet om je financiën overzichtelijk te maken of kom je steeds net niet rond? Zoek dan hulp. Zo voorkom je dat je verder in de problemen komt. Het is goed om erover te praten. Bijvoorbeeld met familie of vrienden. Vaak is ook een werkgever bereid om je te helpen en met je mee te denken aan een oplossing.

Een fijn hulpmiddel bij jouw financiële overzicht kan ook onze Budgetscan zijn. Van een budgetcoach krijg je telefonische ondersteuning bij het overzichtelijk maken van jouw inkomsten en uitgaven. Nadat het overzicht compleet is, krijg je van de budgetcoach een persoonlijk advies. Hierbij kan je denken aan mogelijkheden hoe je kan bezuinigen. Heb je hier interesse in? Neem dan contact met ons op, zodat we je jou hierin verder kunnen begeleiden. De Budgetscan wordt vaak door je werkgever vergoed. Je kan hem dus mogelijk ook aanvragen via je werkgever.

Ook zijn er verschillende instanties die jou kunnen helpen om weer grip op je financiën te krijgen. Het beste kan je hiervoor naar jouw gemeente gaan, daar kunnen ze je doorverwijzen naar de juiste instantie. Dit kan bijvoorbeeld een budgetcoach of een bewindvoerder zijn. Ook kan dan een traject bij schuldhulpverlening een optie zijn.

Tips bij beginnende schulden:

- Zelf je schulden regelen. Op deze site vind je een makkelijke invultool waarmee je een realistisch aflosplan maakt.

- Kijk juist naar wat je wél hebt en wat je wél kan doen. Dit zorgt ervoor dat de negatieve spiraal wordt doorbroken.

- Deel (tijdschrift)abonnementen met familie en vrienden, zo maak je maar één keer kosten.

- Zoek naar leuke activiteiten die gratis zijn. Bijvoorbeeld podcasts luisteren, binnen in huis picknicken met het gezin of je partner, online bingo of andere spelletjes spelen.

Claartje Bom

Ook bij ons kun je terecht met je vragen. Wij helpen je graag.

Neem dan contact met ons op via budgetcoaches@janssen-janssen.nl

Bel Claartje

Vragen over betalen?

088 730 34 00

Zakelijke vragen?

088 730 34 37

Direct met ons chatten

Start chat