FAQ | Deurwaarders

Brenda en Gerald MKB

Veelgestelde vragen

Deurwaarders

Wij als deurwaarder snappen als geen ander dat er onduidelijkheid heerst rondom de werkzaamheden en bevoegdheden van een deurwaarder. Wat doet een deurwaarder precies en wat is het verschil met een incassobureau? 

Dit zijn vragen we we regelmatig terughoren vanuit onze cliënten. Om die reden hebben we een FAQ opgesteld, zodat we zoveel mogelijk vragen en onduidelijkheden weg kunnen nemen. 

Hieronder hebben we de FAQ uiteengezet. Mocht je hierna nog vragen hebben, neem dan contact op via het contactformulier, telefoon of per mail.

Een deurwaarder is een openbaar ambtenaar die door de overheid is benoemd om dagvaardingen op te stellen en te bezorgen. Ook kunnen zij gerechtelijke vonnissen uitvoeren. De deurwaarder heeft wettelijke bevoegdheden om bepaalde juridische en administratieve taken op te pakken. We noemen dit ook wel ambtshandelingen. 

Een deurwaarder behandelt een traject van A tot Z. Dit betekent dat zij starten met het minnelijke traject. Levert dit niets op? Dan zijn zij gerechtigd om de gerechtelijke procedure te starten. De uitspraak van de rechter in deze procedure mogen zij ten slotte ook uitvoeren.  

Een incassobureau kan alleen schulden innen door contact op te nemen met de schuldenaar. Dit doet een incassobureau onder andere door het versturen van aanmaningen en door telefonisch contact. Dit noemen we het incassotraject of het minnelijke traject. 

Een incassobureau heeft geen wettelijke bevoegdheden om een gerechtelijke procedure te starten, of executiemaatregelen uit te voeren, zoals het leggen van een beslag of het uitvoeren van een ontruiming. 

Een deurwaarder heeft deze wettelijke bevoegdheden wel. Een incassobureau heeft daarom een deurwaarder nodig om bijvoorbeeld een dagvaarding te laten bezorgen en vonnissen van de rechter uit te laten voeren.

Een deurwaarder wordt meestal ingeschakeld wanneer er een conflict is waarbij iemand zijn verplichtingen niet nakomt, zoals het niet betalen van een factuur.  

De meeste deurwaarders voeren ook incassowerkzaamheden uit. Met deze werkzaamheden probeer je in contact te komen met de schuldenaar om de schuld te innen. Dit wordt gedaan door het versturen van herinneringen/aanmaningen en telefonische contactpogingen. Dezelfde werkzaamheden als een incassobureau dus. Hiernaast heeft de deurwaarder nog wettelijke bevoegdheden om bepaalde taken uit te voeren: 
 

  1. Betekenen van documenten: de deurwaarder bezorgt juridische documenten zoals dagvaardingen, vonnissen, en andere gerechtelijke stukken aan betrokken partijen. 
  2. Uitvoeren van vonnissen: dit houdt in dat de deurwaarder ervoor zorgt dat gerechtelijke uitspraken worden nageleefd, zoals het innen van schulden of het ontruimen van panden. 
  3. Beslaglegging: de deurwaarder kan beslag leggen op goederen, bankrekeningen, of loon van een schuldenaar om een openstaande schuld te innen. 
  4. Ontruimingen: als een rechter besluit dat een pand ontruimd mag worden, zorgt de deurwaarder voor de uitvoering van dit besluit. 
  5. Waarschuwingen en aanmaningen: de deurwaarder kan waarschuwingen en aanmaningen versturen om schuldenaren te herinneren aan openstaande betalingen. 
  6. Juridisch advies: de deurwaarder kan ook advies geven aan particulieren en bedrijven over juridische kwesties, zoals het incasseren van schulden of het starten van juridische procedures. 
  7. Proces-verbaal opmaken: de deurwaarder maakt een officieel verslag van zijn bevindingen en handelingen, bijvoorbeeld tijdens een beslaglegging of ontruiming.

Als de gerechtelijke procedure is doorlopen, heeft de rechter een uitspraak gedaan over het geschil. Als de rechter de vordering heeft toegewezen, betekent dit dat de schuldenaar de vordering moet betalen. Als de schuldenaar dit na ontvangst van het vonnis alsnog nalaat, mag de deurwaarder executiemaatregelen treffen. Zo kan er loonbeslag gelegd worden om de vordering alsnog te incasseren.  

Als een deurwaarder een uitvoerbare titel heeft, dan heeft hij het recht om de woning van de schuldenaar te betreden, ook als die dit weigert. Als de schuldenaar niet thuis is of niet opendoet, dan kan de deurwaarder de hulp van een slotenmaker en eventueel van de politie inroepen. In dat geval wordt de deur van de woning geforceerd om de deurwaarder toegang te verlenen. De kosten hiervoor worden doorberekend aan de schuldenaar. 

Een beslagvrije voet is een bedrag welke de schuldenaar ten alle tijden maandelijks moet ontvangen om rond te komen. Dit betekent dat wanneer er loonbeslag wordt gelegd, de schuldenaar eerst het bedrag van de beslagvrije voet zelf krijgt om zijn vaste lasten te kunnen betalen. Het bedrag wat overblijft, wordt overgemaakt naar de deurwaarder en strekt in mindering op de schuld. 

Een deurwaarder mag beslag leggen op de inboedel., Dit mag echter niet op álle spullen van een schuldenaar. Zo mag er geen beslag gelegd worden op spullen die de schuldenaar in zijn dagelijks leven nodig heeft.  

Spullen met een beslagverbod zijn bijvoorbeeld: 

  • kleding 
  • eten en drinken 
  • spullen voor persoonlijke verzorging zoals een föhn of een scheerapparaat 
  • spullen die de schuldenaar in Nederland nodig heeft voor een normaal leven zoals een mobiele telefoon of een computer 
  • speelgoed van de kinderen 
  • spullen die nodig zijn om het inkomen te behouden of voor een studie 
  • belangrijke persoonlijke spullen zoals een trouwring of fotoboeken 
  • huisdieren en spullen die nodig zijn voor het verzorgen van deze huisdieren 
  • spullen die niet van de schuldenaar zijn volgens een akte van de notaris. Dit staat bijvoorbeeld in een samenlevingsovereenkomst. 
  • spullen van een huurder of onderhuurder. Dit moet dan wel onderbouwd kunnen worden.  

Overigens bestaan hier wel uitzonderingen op. Als iemand bijvoorbeeld kasten vol met dure merkkleding heeft, dan kan de deurwaarder bepalen dat het geoorloofd is om beslag te leggen op enkele dure items. 

Verder mag de deurwaarder geen beslag leggen als de kosten van de beslaglegging (o.a. de deurwaarderskosten) naar alle waarschijnlijkheid hoger zijn dan de opbrengst van de verkoop. 

Om uit te vinden waar een schuldenaar woont, wat voor inkomen hij heeft en welke bezittingen, kan een deurwaarder diverse registers raadplegen. Zo heeft een deurwaarder toegang tot de Basisregistratie Persoonsgegevens en registers van het UWV. Ook kan hij gegevens in het kadaster raadplegen en het Centraal Beslagregister inzien. In het beslagregister kan de deurwaarder bekijken of of er al andere beslagleggers zijn en of het derhalve zinvol is om ook beslag te leggen. 

De kosten van een deurwaarder kunnen erg variëren en zijn vaak afhankelijk van de specifieke werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Ook is het erg afhankelijk van het behaalde resultaat. Wordt bijvoorbeeld de gehele vordering door de schuldenaar voldaan, dan worden de kosten verhaald op de schuldenaar. Betaalt de schuldenaar niets? Dan komen er kosten voor rekening van onze opdrachtgever. Welke kosten dit zijn, is weer afhankelijk van de fase van het traject en de op dat moment gemaakte kosten. Op voorhand kan er dus moeilijk een inschatting gemaakt worden.