Wilbert van de Donk te zien bij Nieuwsuur | Op je 18e financieel volwassen! Logisch toch?

Wilbert
  • 28-02-2020
  • Leestijd: 2 minuten

‘Op je 18e mag je stemmen, kun je je rijbewijs gaan halen en moet je financieel volwassen zijn.’ Tenminste, dat vinden wij doodnormaal, toch? De praktijk is helaas anders. Een snel kijkje op de website van het Nibud leert ons dat bijvoorbeeld 37 procent van de 18-jarige mbo’ers al een schuld heeft en 1 op de 4 al te maken heeft met betalingsachterstanden. Auw! Dit zijn zorgwekkende cijfers! Tijd om Wilbert van de Donk aan de tand te voelen.

Staat verstandig omgaan met geld nog wel op de agenda? Of is er iets anders aan de hand?
“Verschillende zaken spelen een rol. Zo hebben we te maken met een nieuwe generatie jongeren met andere normen en waarden. Ik denk dat iedereen wel herkent dat statusgevoeligheid onder jongeren een ding is geworden. Jongeren die sociaal aansluiting willen houden kopen de nieuwste iPhone en dure merkkleding. Dat zijn flinke uitgaven die wel betaald moeten worden, naast de gebruikelijke lasten. En dit gebeurt in een levensfase waarin jezelf steeds volwassener moet worden met geldzaken. Als je op jezelf gaat wonen vraagt dat toch om anders met geld om te gaan. Dat betekent dat je uitgaven die je vroeger deed even niet meer kunt doen. En dat blijkt voor veel jongeren lastig. Je moet meer gaan betalen en bovendien steeds meer nadenken hoe je alles financieel gaat organiseren. Ook naar de toekomst toe.”

Dit staat en valt toch met een goede opvoeding?
“Natuurlijk begint alles bij een goede opvoeding, in de eerste plaats door ouders. Bij deze dan ook mijn oproep: neem alsjeblieft je verantwoordelijkheid! Maar dit geldt ook voor ons als samenleving. We zien landelijke grootschalige campagnes over gebruik van alcohol en roken. Denk maar aan NIX, BOB en de Rookvrije Generatie. Maar schulden aangaan accepteren we kennelijk gewoon. Het is wat dat betreft nog steeds een ondergeschoven kindje. Verder dan een korte snelle melding ‘geld lenen kost geld’ zijn we volgens mij niet gekomen. Schulden aangaan is in de loop der jaren zelfs laagdrempelig geworden. Wie gaat er opstaan om dit probleem aan te pakken?”


Zijn er ook lichtpuntjes?

“Gelukkig zien we in onze omgeving al positieve ontwikkelingen. De manier van communiceren naar jonge debiteuren is veranderd. Zowel taalgebruik als keuze van de kanalen wordt steeds meer afgestemd op de beleving van jongeren. Dit zien we steeds vaker. Ook binnen Janssen & Janssen hanteren wij een specifieke aanpak voor deze nieuwe generatie debiteuren. Steeds meer betrokken organisaties hebben ons hierin gevolgd. Sociaal incasseren helpt hier natuurlijk ook bij. Een goed voorbeeld hiervan is DUO, die bij het terugbetalen van de studieschuld niet direct de deurwaarder inzet, maar eerst eens belt om te weten waar het probleem ligt. En op basis daarvan zoekt naar de juiste oplossing.

Het is goed dat er steeds meer aandacht komt voor deze problematiek. Nieuwsuur heeft binnenkort aandacht voor dit thema. Ook ik mag daarin mijn zegje doen.”

Vragen over betalen?

088 730 34 00

Zakelijke vragen?

088 730 34 37

Direct met ons chatten

Start chat