Update: termijn 14-dagenbrief

Shutterstock 47433454

Jenna Zhao

Commercieel Medewerker Binnendienst

Delen via social

  • 17-02-2020
  • Leestijd: 2 minuten
  • Geschreven door Jenna Zhao

De termijn in de 14-dagenbrief. Er is veel over gezegd en geschreven. Het landelijk overleg van kantonrechters (het LOVCK&T) heeft donderdag 2 februari aanbevelingen geformuleerd die door alle gerechten zijn aanvaard. Dit ter aanvulling op een recente uitspraak van de Hoge Raad.

De regels voor de 14-dagenbrief, ook wel de WIK-brief genoemd, zijn als volgt:

  • Als minimumeis voor de 14-dagenbrief geldt dat jouw klant-debiteur daarin aangezegd moet worden dat er betaald moet worden ‘binnen 14 dagen vanaf de dag nadat deze brief bij u is bezorgd’ of ‘door u is ontvangen’.
  • Of een andere mogelijkheid is: ‘binnen 15 dagen nadat deze brief bij u is bezorgd’ of ‘door u is ontvangen’.


Langere termijn
Uiteraard kun je ook een langere termijn hanteren. Zorg er dan in ieder geval voor dat die termijn gekoppeld is aan de ontvangst van de brief door de klant-debiteur. Bijvoorbeeld: 3 weken na de ontvangst van de brief.
Alle andere formuleringen kunnen volgens de kantonrechters verwarrend of misleidend zijn voor de consument en kunnen om die reden leiden tot afwijzing van de gevorderde buitengerechtelijke kosten.

Kopie van de brief
In een eventuele procedure moet een kopie van de verstuurde brief worden overlegd met vermelding van de datum waarop de brief is verzonden. Of, indien bekend, met de datum waarop de klant-debiteur de brief heeft ontvangen.

Aanmaantraject
Let er op dat je jouw aanmaantraject ook aanpast aan de verruimde termijn.

Ingang is per direct
De aanbevelingen gaan per direct in! Pas dus zo snel mogelijk jouw brieven aan. Uiteraard staat uw vaste contactpersoon van Janssen & Janssen klaar voor vragen en advies.