‘Onder duurzame inzetbaarheid valt ook hulp bij schulden’

0017
  • 11-11-2020
  • Leestijd: 2 minuten

Ingrid Leenders, HR Manager bij GVT:

‘Onder duurzame inzetbaarheid valt ook hulp bij schulden’

Duurzame inzetbaarheid van de medewerkers staat bij GVT hoog op de agenda. We bekijken per werknemer wat hij daarvoor nodig heeft en daaronder valt ook hulp bij schulden.”

“Dat Davey in de financiële problemen zat, was ons niet direct opgevallen”, start Ingrid Leenders, HR Manager bij GVT - de werkgever van Davey. “Er gebeurde iets heel kleins en daar werd melding van gemaakt bij ons. Daarna kwam Davey met een aanvraag voor een persoonlijke activiteit onder werktijd. Iets waar hij in al die jaren dat hij bij GVT werkt nog nooit om heeft gevraagd. Ik koppelde de aanvraag terug aan zijn manager en zo ging het balletje rollen. Het bleek dat Davey een extra baan had genomen, omdat hij hulp nodig had bij schulden. We gingen het gesprek aan met Davey en besloten om hem hierbij te helpen. Wanneer iemand al jaren zo hard werkt en zich 100 procent inzet voor de organisatie, vinden wij dat je ook iets terug moet doen als het even niet zo goed gaat met een werknemer. Eerlijkheid wordt hier heel erg gewaardeerd en als je ons in vertrouwen neemt, dan gaan we daar serieus mee om en willen we je graag helpen. Zo motiveren we medewerkers en dragen we ook bij aan het aan het terugdringen of voorkomen van verzuim.” GVT besloot om een budgetcoach in te zetten voor Davey, iets dat ze nog nooit eerder hadden gedaan. “Bij mijn vorige werkgever was ik wel bekend met budgetcoaching en de voordelen hiervan. Ik ben met Claartje Bom van Janssen & Janssen in gesprek gegaan en samen kwamen we tot de conclusie dat een budgetcoach het beste bij Davey zijn situatie paste. Het traject duurde in totaal vier maanden en in tussentijd hield Davey ons zelf op de hoogte van de voortgang. Vanuit Janssen & Janssen zijn we ook goed betrokken geweest bij het traject en hebben we een duidelijke rapportage ontvangen. Niet alleen wij, maar ook Davey is erg blij met de hulp van de budgetcoach. Het was voor hem de juiste hulp bij zijn financiële problemen. Hij was het financiële overzicht kwijt en heeft dat nu weer terug. De zware last is van zijn schouders afgevallen en zijn ogen stralen weer. De rust is teruggekeerd en hij zit beter in zijn vel.”

Hulp bij financiële problemen

Ziekteverzuim of een terugloop van productie op de werkvloer was niet aan de orde bij Davey. “Hij doet zijn stinkende best en werkt ontzettend hard. We zijn dan ook meer dan tevreden over hem en zijn mentaliteit is onveranderd gebleven.”

Het was het ongebruikelijke verzoek dat het belletje deed rinkelen bij HR. “Omdat we een open organisatiecultuur hebben en het gesprek met onze medewerkers aangaan als ons iets opvalt, hebben we Davey in een vroeg stadium kunnen helpen. We beseffen ons ook dat als we dit signaal niet hadden herkend en opgepakt, we niet weten hoe hij er over een jaar had bijgelopen. Financiële problemen zorgen toch voor stress en dan was de situatie voor ons allemaal misschien wel slechter geworden. Dat een medewerker met financiële problemen de organisatie gemiddeld tot 13.000 euro per jaar kan kosten was voor ons echt een eyeopener. Dat wisten we helemaal niet en is echt veel geld. Gelukkig waren we er vroeg bij en zijn deze kosten ons, maar is de stress Davey ook bespaard gebleven. Als we medewerkers kunnen helpen, dan doen we dat graag.”