Janssen & Janssen start samenwerking met VMP & Partners

Antoon en Raymond
  • 06-09-2021
  • Leestijd: 2 minuten


Met beiden meer dan 30 jaar ervaring in de creditmanagementbranche, een sportief karakter en veel waarde hechtend aan een lange relatie zijn Raymond Pappot en Antoon Donkers gewaagde gesprekspartners van elkaar. Raymond, oprichter en directeur van VMP & Partners, is gespecialiseerd in internationale incasso en laat daar bij Janssen & Janssen nou net behoefte aan zijn. Een nieuwe samenwerking tussen twee topbedrijven is geboren.

“Ik ken Janssen & Janssen, Antoon en Wilbert al langer. We zijn allebei lid van VVCM, ik zit met Wilbert samen in de Haagse Commissie en naast de juridische achtergrond hebben we ook een klik met elkaar. Onze procedures gaan naar Janssen & Janssen toe en net als wij hechten ook zij veel waarde aan een goede, lange klantrelatie”, start Raymond. “Internationale incasso is een aparte tak van sport, maar steeds actueler. Iets waarin wij niet gespecialiseerd zijn, maar VMP & Partners wel. We zijn dan ook heel blij met deze samenwerking waarin we elkaar nóg meer kunnen versterken. Alles om een nóg beter incassoresultaat voor onze opdrachtgevers te kunnen realiseren”, vult Antoon aan.

‘Om goed zaken te kunnen doen, moet je de spelregels kennen’

De interesse voor internationale incasso zit er bij Raymond al vroeg in. Na de MEAO en de verplichte militaire dienst, was het vrij logisch dat Raymond een administratieve functie zou vervullen. In 1988 stuitte hij op een vacature bij een incassobureau in Bussum, werd aangenomen en kreeg de internationale incasso onder zijn hoede. “Tijdens mijn studie spraken de lessen recht mij altijd erg aan. Onderwerpen als incasso en verbintenissenrecht kwamen aan bod en dat vond ik machtig interessant. Ik ben mezelf verder gaan specialiseren in de internationale incasso, heb veel opleidingen gedaan en heb altijd alle veranderende wet- en regelgeving op de voet gevolgd. Wat zo interessant is aan internationale incasso? Het is een totaal andere wereld en de regels verschillen per land. Men denkt dat je met iedereen zaken kunt doen, en dat kan ook zeker, maar ze vergeten vaak hoe groot het buitenland is en welke andere regels daar gelden. Andersom geldt ook: als hier iets verandert, moet je klant in het buitenland meebewegen. Voor buitenlandse incasso geldt nog meer dat je de klant moet kennen. Hoe ziet de organisatie eruit? Wees bewust met wie je zaken doet. Kijk wat de spelregels van je zakenpartner zijn. En ben je er bewust van dat inkoopvoorwaarden prevaleren boven verkoopwaarden.”

Wij zijn probleemoplossers

Tien jaar nadat Raymond bij het incassobureau komt te werken is hij Manager internationale incasso en was het bedrijf inmiddels overgenomen. De nieuwe visie is niet een visie die hij deelt en samen met goede collega Jaap van Mill – die inmiddels Adjunct Directeur is – besluiten ze om hun carrière daar op te zeggen en samen opnieuw te starten. Vanaf scratch bouwen de mannen vanuit een garage van 18 m² VMP & Partners op. “Met een peuter en een baby op komst was het een gewaagde stap, maar het voelde als een heel logische stap. We gingen terug naar de basis, hoe de aanpak van incasso hoort te zijn, want we waren overtuigd van deze aanpak”, vertelt Raymond vol trots over de beginjaren van VMP & Partners. “We hadden twee visies. De eerste was niemand doet kleine incasso’s (onder de 50 gulden) dus gaan wij dat doen en de tweede ‘Niemand wordt voor de grap debiteur’. De markt was nog niet bereid voor punt één en al snel zijn we ons als een klassiek incassobureau gaan ontwikkelen met als belangrijkste uitgangspunt dat we probleemoplossers zijn en niet de boeman. Met die gedachte in je achterhoofd doe je op een andere manier zaken. Daarnaast lag onze focus op het buitenland. Het internationale incassoveld is net een dorp, iedereen kent elkaar. Vanuit die kracht zijn we ons verder door gaan ontwikkelen.” Een jaar later zitten Raymond en Jaap inmiddels met nog twee andere collega’s in de garage en was het tijd voor de volgende stap. Ze zijn verhuisd naar het pand waar ze nu nog zitten en hebben inmiddels zeven medewerkers in dienst, waarvan nog enkele oud gedienden. Met opdrachtgevers als bijvoorbeeld destijds Phones4U/Libertel (nu beter bekend als Vodafone, red.) in het klantenbestand wordt VMP & Partners steeds groter. In 2019 neemt Raymond het bedrijf over van Jaap en doet hij een stapje terug als medewerker en is Raymond Directeur.

Waar is de bescherming van de crediteur gebleven?

De schuldenproblematiek heeft hij de afgelopen jaren zien veranderen. En hij vindt dit niet altijd ten gunste van de crediteur. “We slaan een beetje door in de rechtsbescherming van consumenten. Begrijp me niet verkeerd, ik vind dat een groot goed en heb heel veel respect voor de gevallen die het nodig hebben, maar de balans tussen debiteur en crediteur is zoek. Waar is de bescherming van de crediteur gebleven? Dat noemen ze dan ondernemingsrisico en dat vind ik te kort door de bocht. Maar opvoeding van de debiteuren begint ook bij de opdrachtgevers. Stel hen goed in kennis van de do’s en dont’s en de verplichtingen die ze aangaan. Zijn ze zich bewust van wat ze afsluiten? Zijn de algemene voorwaarden duidelijk en voorzien van begrijpelijke taal? Kortom: weet een cliënt welke verplichtingen voortvloeien uit een aankoop? Ben je hier bewust van. Dan creëer je ook bewustwording bij de debiteur. Wees daarnaast ook kritisch op je eigen instelling en communicatie. Communiceer met elkaar en zie je zelf als oplosser van het probleem. Niet als maker.”

Schuldenvrije wereld

Kijkend naar de toekomst ziet Raymond goede ontwikkelingen ontstaan. “Grote ondernemingen ontplooien goede initiatieven om mensen te ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is kinderen bewust maken van geld. Wat is geld, hoe kom je eraan, hoe verdien je dat en hoe ontstaan schulden? Dit bewustwordingsproces van ‘hoe ga je met geld om’ vind ik een goede ontwikkeling. Waar ik me zorgen over maak zijn de pubers van nu. Die menen dat ze overal recht op hebben, en dat hebben ze. Iedereen heeft recht op nieuwste iPhone, de grootste televisie, die dure vakantie. Maar kan dat nu wel? Jongeren willen het hebben en wel vandaag. Over die mentaliteit maak ik me zorgen. We moeten ze leren verantwoordelijk met geld om te gaan. Wij dragen hieraan bij doordat we lid zijn van Finlit, het initiatief van EOS in Duitsland (VMP & Partners is de Preferred Partner van EOS in Nederland). Zo streven wij naar een schuldenvrije wereld.”

Stoom afblazen op de dansvloer

Met een volle zakelijke agenda zou je denken dat Raymond niet veel tijd meer over houdt, maar het tegendeel is waar. Zijn privéagenda is zo mogelijk nóg drukker. De competitieve instelling die hij als ondernemer heeft, zit in zijn karakter en brengt hem privé heel ver. In zijn vrije tijd staat hij drie keer per week te trainen op de dansvloer en doet hij – samen met zijn echtgenote – in het weekeinde de wedstrijden. Als ballroom- en latin danser walst hij over de dansvloer. Met als hoogtepunt mee dansen tijdens de concerten van André Rieu. “Hier put ik een hoop energie uit. Eigenlijk heb ik een heel overzichtelijk leven. Ik ben of op kantoor, óf ik sta op de dansvloer”, sluit Raymond lachend af.

Raymond Pappot

‘Niemand wordt voor de grap debiteur’

Raymond Pappot, Directeur VMP & Partners

Vragen over betalen?

088 730 34 00

Zakelijke vragen?

088 730 34 37

Direct met ons chatten

Start chat