Hoe je van een schuld een lening maakt en uiteindelijk schuldenvrij wordt

Shutterstock 249974521

Jenna Zhao

Commercieel Medewerker Binnendienst

Delen via social

  • 11-02-2020
  • Leestijd: 2 minuten
  • Geschreven door Jenna Zhao

Schulden oplossen is nooit echt gemakkelijk. Voor dak- en thuislozen zonder werk is die uitdaging zelfs bijna onmogelijk. Daarom zijn we trots dat we samen met verschillende partners juist voor deze groep een pilot hebben.

In de pilot ‘Werk je schuld weg’ gaan 5 kandidaten aan het werk, vinden ze een woonplek én worden schulden bemiddeld naar een lening. De kandidaten lossen deze lening af en het geld dat vrijkomt, vloeit terug in het fonds zodat weer nieuwe kandidaten geholpen kunnen worden.

Win: voor de kandidaat die zijn leven weer op de rit krijgt.

Win: voor de schuldeiser die direct de afkoopsom betaald krijgt.

Win: voor de maatschappij doordat kosten bespaard worden.

De pilot is een samenwerking tussen Janssen & Janssen Incasso & Gerechtsdeurwaarders, Springplank en METmet. In deze pilot helpen we schuldenaren zonder werk en woning bij een duurzame oplossing voor schulden. Springplank begeleidt de kandidaat naar werk waarna het traject kan starten. Janssen & Janssen bemiddelt met de schuldeisers. Vervolgens wordt vanuit de Springplank Foundation in samenwerking met de Kredietbank Nederland een maatwerklening opgesteld en afbetaling in gang gezet.

Draagvlak en waardering voor model

Tijdens het congres ‘Armoede en schulden doorgrond’ van donderdag 11 april spraken twee van de initiatiefnemers Wilbert van de Donk (Janssen & Janssen) en Samir Toub (Springplank) over deze pilot. “Het was een interactieve sessie waarin we samen met de zaal het gesprek aangingen. We kregen kritische vragen en opmerkingen en juichen deze van harte toe. Dan ontstaat er een écht gesprek en kunnen we de noodzaak van het model toelichten”, aldus Claartje Bom van Janssen & Janssen. “Eén van de deelnemers vroeg waarom er slechts met 5 kandidaten wordt gestart en we niet alles op deze manier aanpakken. Uiteraard hebben we de ambitie om het op te schalen. We staan immers achter het model en geloven er in. Maar met een kleinschalige groep beginnen, is een goede start.” Daarnaast kwam de belangenverstrengeling ter sprake en Claartje licht dit graag toe: “Er is geen sprake van belangenverstrengeling. We behandelen alle kandidaten en zaken op dezelfde manier. Over het algemeen was er veel draagvlak en waardering voor het model en daar zijn we erg blij mee. Wij waren ervan al overtuigd en hebben anderen ook kunnen inspireren met ons verhaal.”

Wil je meer informatie over deze pilot? Neem dan vrijblijvend contact op met ons: 088 730 3437.