Ademruimte voor mensen met schulden

Banner11
  • 26-02-2020
  • Leestijd: 2 minuten


Voor mensen die hun boetes niet kunnen betalen, maar dat wel willen, komt per 1 april 2020 meer ademruimte. Minister Dekker van Rechtsbescherming maakte dat gister bekend. Deze noodstopprocedure moet voorkomen dat schulden worden opgestapeld en mensen nóg verder in de problemen komen.

Deze nieuwe procedure geldt voor mensen die door problematische schulden openstaande overheidsboetes niet meer kunnen betalen. Het gaat hier om mensen die wel graag willen, maar niet kunnen. Zij kunnen aanspraak maken op een noodstopprocedure bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Wanneer zij zich dan aanmelden voor schuldhulpverlening krijgen zij deze adempauze van vier maanden. “Dat is natuurlijk een erg mooi initiatief”, reageert Wilbert van de Donk, directeur Janssen & Janssen. “Het laatste dat we willen is mensen nóg verder in de problemen brengen. En deze ademruimte is een redmiddel waarmee de debiteur een kans krijgt om zijn financiële zaken weer op de rit te krijgen.”

Na vier maanden kan de noodstop nog eens met acht maanden verlengd worden. Als dat wordt gedaan, schaft het CJIB de boete-inning af en worden er geen nieuwe verhogingen opgelegd. Boetes worden na de noodstop in termijnen afbetaald.