Veelgestelde vragen over beslaglegging en de beslagvrij voet

Als je openstaande bedragen niet betaalt, kan de gerechtsdeurwaarder beslag leggen op je inkomen, je spullen of je bankrekening. Hieronder vind je antwoord op veelgestelde vragen.

Als de deurwaarder beslag legt op je inkomen, dan is er altijd een deel waar hij niet aan mag komen. Dat is je beslagvrije voet. Dat is een bedrag dat je nodig hebt voor bijvoorbeeld huur en boodschappen.

Voor het berekenen van de beslagvrije voet gaan we uit van een inkomen op bijstandsniveau. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van jouw gezinssamenstelling, je leeftijd en of je kinderen hebt. Dat telt allemaal mee. De berekening is behoorlijk ingewikkeld. Op uwbeslagvrijevoet.nl vind je meer informatie en een rekentool waarmee je jouw persoonlijke beslagvrije voet kunt berekenen.

Nee, de gerechtsdeurwaarder mag geen beslag leggen op al je inkomsten. Een bepaald deel mag je houden, bijvoorbeeld voor boodschappen en de huur. Dit is de beslagvrije voet.

Ja, dat mag. Vakantiegeld wordt bij jouw inkomen opgeteld. Het bedrag van jouw inkomen dat boven de beslagvrije voet uitkomt, wordt ingehouden.

Via Schuldenwijzer.nl houd je overzicht. Hier kun je veilig inloggen met je DigiD en precies zien welke deurwaarders beslag op je inkomen hebben gelegd. Via Schuldenwijzer kun je ook hulp bij schulden vinden en heel makkelijk informatie delen met schuldhulpverleners.

Als de gerechtsdeurwaarder beslag legt op jouw bankrekening, dan blokkeert de bank jouw bankrekening(en). Je kunt dan niet meer pinnen. Vraag je bank hoe je dat kunt oplossen. Zij moeten aan ons doorgeven wat er op je bank staat. Je hebt altijd recht op een bedrag om boodschappen te doen. Dat is de beslagvrije voet.

Heb jij of jouw partner naast het inkomen waar beslag op is gelegd nog andere inkomsten? Dan moet je dit opgeven aan de gerechtsdeurwaarder. Ook als je niet getrouwd bent. Of als je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden.

Het is belangrijk om de inkomsten van jouw partner door te geven als daar om wordt gevraagd. Doe je dat niet, dan kan de deurwaarder een groter bedrag inhouden van jouw inkomen.

Belangrijk: geef wijzigingen in jouw situatie of inkomen door

Wanneer jouw gezinssituatie, jouw inkomen of dat van jouw partner verandert, kan de hoogte van de beslagvrijevoet ook wijzigen. Geef wijzigingen daarom altijd aan ons door. Als het nodig is, passen we de beslagvrije voet aan. Je kunt contact met ons opnemen om meer uitleg te krijgen

Je auto kun je gewoon gebruiken. Maar je kenteken bij de RDW is geblokkeerd. Je kunt je auto dus niet verkopen of verschrijven. De RDW laat je dat per brief weten. Neem wel zo snel mogelijk contact met ons op, want de volgende stap is afslepen. Dat willen we je graag besparen.

Als de gerechtsdeurwaarder beslag legt op je spullen, dan krijg je eerst een brief. De deurwaarder komt daarna bij je thuis en mag ‘bovenmatige inboedel’ meenemen. Dat betekent alles wat je niet echt nodig hebt. Dit komt niet heel veel voor.

Img banner01 2x

Mijn vraag staat er niet tussen

Kun je het antwoord niet vinden? Stel ons eenvoudig telefonisch je vraag tussen 8.00 en 17.00 uur.

Vragen over betalen?

088 730 34 00

Zakelijke vragen?

088 730 34 37

Direct met ons chatten

Start chat

Bericht sturen