Robertino Dukers schrijft rap ‘Incasso’: ‘Ik wil mensen raken en in beweging brengen’

Robertino DukersOver schulden praten we niet gemakkelijk. Terwijl het juist een stap in de goede richting kan betekenen áls er over wordt gepraat. Rapper en ervaringsdeskundige Robertino Dukers (27) begrijpt dat en schrijft de track ‘Incasso’. Een persoonlijke en autobiografische track over hoe het was om schulden te hebben. Een periode die gelukkig al enkele jaren achter hem ligt. “Ik hoop dat ik mensen hiermee bereik en in beweging kan brengen om actie te ondernemen.”

 

Van 2006 tot en met 2009 zit Robertino in de schuldsanering. De opluchting is groot als de periode voorbij is. “Je loopt continu op je tenen als je in de schuldsanering zit. Het was een krampachtige situatie en alles behalve prettig. Ook ik had last van schaamte en vertelde niet publiekelijk over onze schulden. Toen de periode voorbij was, voelde dat als een verlossing. We konden weer ademhalen. Het was echt een nieuw begin”, start Robertino.

 

Alledaags probleem

Sinds zijn 12e is Robertino actief in de muziekwereld. Hij schrijft niet alleen tracks, maar produceert ook hiphop muziek. Het is zijn leven en inmiddels kan hij niet meer zonder hiphop. Ooit hoopt hij er van te kunnen leven, maar tot die tijd volgt hij de opleiding tot beveiliger en gaat hij 1 dag per week naar school.

“Muziek is een uitlaatklep voor mij. Ik schrijf mijn eigen gevoelens op papier en wil zoveel mogelijk mensen bereiken.” Ondanks dat Robertino al meerdere tracks op zijn naam heeft staan, is het lanceren van ‘Incasso’ spannend. “Persoonlijk voel ik mij er niet ongemakkelijk bij. Het zijn mijn eigen ervaringen en ik heb die periode afgesloten. Voor mijn vader ligt dat anders. Het is voor hem een gevoelig onderwerp. Nadat hij de track vaker heeft gehoord, vindt hij het erg tof geworden. Dat betekent veel voor mij.”

Robertino is een open persoon en praat gemakkelijk. Ook over financiële problemen. Ondanks dat er nog steeds een taboe op het onderwerp ligt. “Het is een alledaags probleem dat veel voorkomt. Het is de realiteit en ook daar mag over worden gesproken. Praat er juist over dan kun je erger voorkomen. Je kunt er niet altijd zelf iets aan doen. Ik hoop dat Incasso mensen in beweging brengt. Dat ze erover praten met vrienden en actie ondernemen. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de reacties op Incasso. Hoeveel mensen herkennen zich hierin?”

 

Het idee voor ‘Incasso’ is ontstaan doordat goede vriend Leroy den Hartigh, die de beats voor Robertino produceert, een beat stuurde. “Daarin had hij een sample verwerkt van de Haagse Al Capone Eef Hoos, die ook wel bekendstond onder de naam Incassokoning", vertelt Robertino. “Ik had nog nooit van hem gehoord en ik was wel benieuwd naar hem. Ik deed research en zodoende is het idee voor Incasso gekomen en heb ik de track afgeschreven.”

 

Snel ingrijpen kan erger voorkomen

De rapper heeft geleerd van die periode en is blij dat het achter hem ligt. “Het is ontzettend belangrijk om goed met geld om te gaan en geen verkeerde investeringen te doen”. Niet alleen voor de luisteraar heeft de rapper een boodschap. Ook voor hulpverlenende instanties heeft hij tips. “Herken de signalen en grijp snel in. Probeer in een zo vroeg mogelijk stadium te helpen door de juiste informatie te geven of de debiteur door te sturen. Door snel in te grijpen, kan erger worden voorkomen.”

 

Ondanks deze rake woorden, verwerkt Robertino niet bewust een boodschap in zijn nummers. “Ik wil mensen raken met mijn tracks en mobiliseren om dingen te doen. Voor mij voelt het als een gesprek met de luisteraar en als iemand zich aangesproken voelt en in actie komt, ben ik blij.”

 

www.robertinodukers.nl 

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?