KEI gaat nieuwe fase in

afbeelding_KEI_websiteMet de invoering van het digitaal procederen bij de Hoge Raad wordt een volgende stap gezet in de invoering van KEI. Het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI) is er op gericht om de rechtspraak te vereenvoudigen, versnellen en digitaliseren.

 

Op 1 maart 2017 is het digitaal procederen bij de Hoge Raad in werking getreden. Waar de Rechtbanken gefaseerd overgaan op het digitaal procederen, is de Hoge Raad op 1 maart 2017 in één keer overgegaan. Nieuwe zaken moeten vanaf dat moment worden ingeleid met een procesinleiding. Inmiddels loopt de pre-pilot bij de Rechtbanken Midden-Nederland en Gelderland, sector civiel. Volgens planning moet daar vanaf 1 mei verplicht digitaal geprocedeerd gaan worden. Vooralsnog staat de invoering bij alle kantonzaken medio 2019 gepland.

 

“We zijn heel blij dat, na enkele keren van uitstel, is gestart met de eerste fase. Daar kijken we al jaren naar uit. KEI zorgt ervoor dat we in de toekomst sneller en efficiënter kunnen procederen”, aldus Wilbert van de Donk, directeur Compliance & Opleidingen bij Janssen & Janssen.

 

Verschillende procedures

Het effect van het digitaal procederen bij de Hoge Raad is relatief klein in verhouding tot de geplande uitrol over de rechtbanken. Deze gefaseerde veranderingen zorgen er wel voor dat er verschillende procedures naast elkaar bestaan.  Er gelden ‘oude’ en ‘nieuwe’ procedures bij verschillende instanties en verschillende zaken. Dat kan verwarrend zijn en geeft het risico op fouten. Het wordt steeds belangrijker om goed te controleren op welke manier een procedure gestart moet worden en wat de vereisten daarvoor zijn.

 

Op onze website hebben we de veelgestelde vragen over de invoering van KEI op een rij gezet.

 

Planning

  • 1 juni 2017: Civiel 1.0: Vordering met verplichte procesvertegenwoordiging. Op dit moment loopt een vrijwillige prepilot bij de Rechtbanken Midden-Nederland en Gelderland. Vanaf 1 juni zal dit verplicht zijn.

  • 1 januari 2018  Civiel 1.0: Vordering met verplichte procesvertegenwoordiging. Alle rechtbanken.

  • Medio 2018 : Civiel 2.0: Vordering in hoger beroep.

  • Medio 2019 Civiel 3.0: Vordering zonder verplichte procesvertegenwoordiging (kanton).

  • Begin 2020: Civiel 4.0: Verzoek.

  • Begin 2021: Civiel 5.0: Kort geding.

 


 

Cursus KEI in de praktijk

Donderdag 6 april organiseren wij de cursus 'KEI in de praktijk'. In deze cursus van 4 uur leert u alles over KEI en het toepassen van deze nieuwe regelgeving in de praktijk. Voor deze cursus kunnen door de NOvA PO-punten worden toegekend voor de advocatuur. Meld u direct aan: http://bit.ly/2kQFdNW

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?