Is ketensamenwerking in huurincasso de heilige graal?

6F38AC82-4FD6-498A-9CE9-54E0797C969A

 

Dinsdag 17 april 2018 vond het 3e Huurincasso Congres plaats. Dit jaar was het congres in Bussum, in het theater ’t Spant. We hebben veel gesprekken gevoerd met bezoekers en ook met andere standhouders, een geslaagde dag dus.  

 

De dag begon met een gezamenlijke opening. Alle aanwezigen werden gevraagd naar het podium toe te komen. Hier sprak Marco Florijn, voorzitter van NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet) over het belang van preventie en ketensamenwerking. Het is een brancheorganisatie waar meer dan 90 organisaties zijn aangesloten. Het doel van NVVK is oplossingen vinden voor schulden in het belang van de schuldeiser en de schuldenaar. Dit proberen zij op een innovatieve manier te doen. Ze proberen de schuldproblematiek beter op de politieke agenda te krijgen.

 

Effectief incasseren & optimale samenwerking

Door grote maatschappelijke problemen is het van belang niet zomaar te incasseren, maar dit op een andere manier in te steken. In de keten nader tot elkaar komen voor oplossingen, dat is waar we landelijk naar toe willen.

 

Verspreid over de hele dag vonden sessies plaats. De sessies die wij bezochten stonden vooral in het teken van effectief incasseren en optimale samenwerking.

 

IQ van een schuldenaar daalt

Er werd verteld dat mensen door schulden schaamte, stress en angst krijgen. Hierdoor is de kans groot dat de post die zij toegestuurd krijgen ongeopend blijft. Schulden hebben invloed op het vermogen van mensen, het IQ kan zo’n 15 punten tijdelijk dalen zodra men schulden heeft. In het boek “Schaarste”, van Sendhil Mullainathan en Eldar Sahfir, staan de effecten hiervan. Ook werd er verteld hoe je met deze mensen omgaat. Wat hierbij vooral naar voren kwam is dat je ze (financiële) ruimte moet geven. Ook is het verstandig het financiële gedrag zo makkelijk mogelijk te maken: zorg voor eenvoudige communicatie, herinner aan betaalverplichting en help met het creëren van een structureel financieel overzicht.

 

Het omdenken van incasso wordt in de rol van de hedendaagse deurwaarder steeds belangrijker, je kan `ja’ zeggen of `ja maar’. Als je proactief bent zeg je `ja’ en accepteer je de situatie, kan je hem aanvullen en ga je over tot actie.

Als je ‘ja maar’ zegt ben je reactief, je schetst een te hoge verwachting, je gaat in verzet en je zorgt voor verergering.

 

Vertrouwen is het belangrijkst in ketensamenwerking

Daarna waren wij zelf aan het woord, Paul Lensen, Manager van Corp Support, (een label van Janssen & Janssen) en François van de Wiel ,Manager Finance, Control en Woonservice bij Woonstichting St. Joseph, deelden hun succes met outsourcing. Outsourcing is volgens hen een succesvol ingrediënt als toevoeging aan bestaande ketensamenwerking. Belangrijk in ketensamenwerking is vertrouwen hebben in elkaar. Ook moet je eerlijk zijn, ervaringen delen, eigenaarschap tonen en succes erkennen en vieren.

 

Traditie getrouw werd de dag afgesloten met een netwerkborrel waar ervaringen werden uitgewisseld. Een leuke, maar vooral leerzame dag om op terug te kijken.

 

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?