Hoe hanteer je de termijn van veertien dagen? Jurisprudentie zorgt voor onduidelijkheid

calender_veertiendagen_wik

Goed om te weten! Begin juli 2015 hebben er ontwikkelingen plaatsgevonden die betrekking hebben op het juist hanteren van de Wet Incassokosten en de daaraan gerelateerde termijn van veertien dagen in de laatste aanmaning. Het doel van deze wetgeving was om een simpele en transparante regeling te kunnen hanteren voor de (verschuldigdheid van) buitengerechtelijke kosten. De praktijk blijkt helaas toch anders te zijn.


Wanneer gaat de veertien dagen termijn lopen?
Het is enige tijd punt van discussie geweest, wanneer de veertien dagen termijn nu precies gaat lopen. Na een oordeel van het Hof Den Haag in april dit jaar leek er eindelijk duidelijkheid te zijn. Echter zorgt recente jurisprudentie opnieuw voor verwarring.

Totdat óf de Hoge Raad, óf de wetgever hierover duidelijkheid schept hebben we te doen met deze eigenaardige gang van zaken, waarbij helaas dient te gelden dat nieuwere jurisprudentie (die van juli) de oudere (die van april) opzij zet.

Ons advies aan u!
Wat is wijsheid? Hoe moet u in deze nieuwe situatie omgaan met de veertien dagen termijn? In deze nieuwe situatie zullen de kantonrechters terugvallen op de eerder door henzelf uitgevaardigde richtlijn dat de veertien dagen brief een termijn van zestien dagen dient te bevatten. Dit omdat de termijn pas begint te lopen nadat de debiteur de aanmaning heeft ontvangen. De veiligste methode is dan ook in uw brieven:

 

  • Geen harde uiterste datum te noemen, of
  • een termijn van 16 dagen te hanteren, of
  • op te nemen dat betaling plaats moet vinden: binnen 14 dagen na ontvangst van deze brief.

Wij adviseren  u graag wat het beste bij u past. Indien en zodra er meer duidelijkheid is, of de Hoge Raad c.q. de wetgever nader uitsluitsel geeft, mag u er op rekenen dat wij u weer berichten. Mocht u vragen hebben hierover, dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon binnen Janssen & Janssen.

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?