“Door de voorlichting schrikken studenten en denken ze goed na voordat ze gaan lenen”

shutterstock_747078472

Werken met veel plezier is iets dat Rob van de Pasch al vele jaren bij Janssen & Janssen doet. Als deurwaarder heeft Rob vaak veel verhalen over zijn vak. Al enige tijd geven de deurwaarders van Janssen & Janssen, waaronder Rob, gastlessen aan mbo, hbo en universitaire studenten. Vaak worden deze gastlessen gegeven aan studenten die in de toekomst een eigen onderneming willen starten. Scholen vragen de deurwaarders deze lessen te geven om de studenten te informeren wat een deurwaarder doet en wat ze wellicht in de toekomst voor de studenten kunnen betekenen.

 

De gastlessen van Janssen & Janssen vallen goed in de smaak bij de scholen én studenten. Scholen zoals hbo recht en andere opleidingen die zich richten op het starten van een eigen bedrijf hebben vaak interesse in de gastlessen. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Wij van Janssen & Janssen delen onze kennis graag met anderen en zijn blij dat hier ook vraag naar is. 

 

Heftig schrikbeeld

“De gastlessen worden gegeven aan de hand van een PowerPoint-presentatie. Maar wie denkt dat het een statische presentatie is, heeft het mis. Afhankelijk van de opleiding wordt gestart met een video. Hierin is een vrij heftige ontruiming te zien van hoe het er in het begin van de vorige eeuw aan toe ging. Hierdoor heb je meteen de aandacht en houd je de studenten tot het einde geïnteresseerd”, vertelt Rob. Gelukkig gaan we tegenwoordig anders te werk. “In eerste instantie krijgt de klant-debiteur een dagvaarding, dan volgt er een uitspraak. Deze worden betekend en er wordt een ontruimingsdatum aangezegd. Gedurende dit hele proces zal er alles aan gedaan worden om in contact te treden met de klant-debiteur om een eventuele ontruiming te voorkomen. Mocht dit ondanks alle pogingen niet lukken, zal er tot ontruiming worden overgegaan.” De lessen worden als interessant en leerzaam gezien door de studenten. Vaak krijgen de studenten de opdracht om de gastlessen te verwerken in een werkstuk. “Laatst kregen we een werkstuk van een student van een school in Helmond opgestuurd. Hierin stond enthousiast geschreven over de gastlessen. De voorlichtingen maken een zodanige indruk op de studenten dat ze voortaan wellicht eerst beter nadenken voordat ze gaan lenen.”

 

Na zijn opleiding, waarbij hij zelfs even een uitstapje maakte naar de lerarenopleiding, heeft Rob veel uiteenlopende functies gehad. Van incassomedewerker, account manager bij een bank tot in- en verkoopspecialist bij een tapijtfabriek. Na verloop van tijd ging Rob nog eens goed nadenken over wat hij echt wilde. “Het incassowerk heeft altijd in mijn bloed gezeten en dat zal ook altijd zo blijven”, geeft Rob aan. Hij zag een vacature voor deurwaarder bij Janssen & Janssen en heeft hierop gesolliciteerd. Inmiddels werkt Rob al ruim tien jaar bij Janssen & Janssen.

 

De rol van een deurwaarder bij een schuldenvrije maatschappij

Sinds 2017 heeft Janssen & Janssen een nieuwe visie. Deze visie luidt: ‘Voor een schuldenvrije maatschappij.’ Iedereen binnen het bedrijf heeft zijn eigen taken voor het voltooien van de visie. “Als deurwaarder is het lastiger, het staat namelijk lijnrecht op het werk wat we doen. Vroeger waren we er echt alleen om het geld te incasseren, maar nu wordt er verwacht dat we op een andere manier te werk gaan. De klant-debiteur moet nog steeds betalen maar we kijken op een andere en ruimere manier naar de wijze waarop. Samen zoeken we naar een oplossing die voor alle partijen werkt.”

 

Ik denk dat het verstandig is om dit zo aan te pakken. In een tijd waar we soms met onoplosbare problemen leven is het heel belangrijk dat je, net zo als Janssen & Janssen dat doet, naar een breder perspectief kijkt. Als deurwaarder sta je aan de frontlinie en zie je de klant-debiteuren fysiek. In het voltooien van de nieuwe visie kunnen wij daarom wel degelijk een rol spelen. We kunnen de problemen signaleren en zodra we hier de juiste tools voor krijgen kunnen we ze sturing geven. We kunnen binnen de wettelijke regels een rol spelen met betrekking tot signalering en eventuele verdere afwikkeling.”

 

De nieuwe visie van Janssen & Janssen en de gastlessen sluiten goed op elkaar aan. Schulden beginnen tegenwoordig al op jonge leeftijd en daarom zijn de gastlessen heel effectief. “We hopen in de toekomst nog vaker op scholen voorlichtingen te kunnen geven over het incassoproces en deurwaarders en hierdoor de jeugd meer kennis te geven.”

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?