Digitaal procederen verder uitgebreid

digitaal procederen

Toegang tot de rechter is al een stuk gemakkelijker geworden doordat je digitaal kunt procederen. Op dit moment wordt dit digitale proces verder uitgebreid. Ook voor het hoger beroep en cassatie in civiele zaken komt nu een eenvoudige, digitale procedure.

 

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd om de online mogelijkheden voor procederen verder uit te breiden en te vereenvoudigen.

 

Deze maatregel is een onderdeel van het vernieuwingsprogramma Kwaliteit en Innovatie (KEI). Dit programma zorgt ervoor dat de rechtspraak in Nederland aansluit bij de digitalisering van de samenleving. Uiterlijk 2018 moet elke burger en ieder bedrijf op elk moment en vanaf iedere plek digitaal toegang  hebben tot de rechtspraak via de digitale portaal ‘Mijn zaak’.

 

De gedachte achter digitaal procederen is dat de toegang tot de rechter eenvoudiger wordt en de procedures sneller worden doorlopen. De digitale procedure begint met één inleidend document. In dit document worden vorderingen en verzoeken opgenomen. Ook kunnen berichten en stukken digitaal worden uitgewisseld.

 

Door het digitale proces kan de rechter al vroeg contact hebben met partijen en hen om een toelichting vragen, getuigen of deskundigen horen en zelfs schikkingsmogelijkheden aftasten. Is de zaak te ingewikkeld, dan kan de rechter de zaak aanvullen met een extra schriftelijke of mondelinge ronde. De rechter kan hierdoor sterker de regie voeren en echt maatwerk bieden, bijvoorbeeld tijdens een mondelinge behandeling.

 

Betrokken partijen krijgen vooraf termijnen voor het indienen van het beroep en hun verweerschriften. Dat zorgt voor kortere doorlooptijden en een efficiëntere rechtsgang. Dit leidt in de meeste gevallen tot een uitspraak, zes weken na de mondelinge behandeling.

Voor hoger beroep en cassatie krijgt het hof een termijn van tien weken om arrest te wijzen na de mondelinge behandeling of na de laatste proceshandeling van partijen.

 

Een halfjaar geleden zijn we vanuit Janssen & Janssen als eerste in Nederland gestart met een pilot ‘digitaal procederen’. We vinden het belangrijk om te investeren in innovatie, waarin het draait om digitale communicatie. 

Dit betekent dat we je sneller op de hoogte kunnen houden over de voortgang van de procedure. Op deze manier kunnen we ons advies nog beter op maat maken.

 

Mocht je meer willen weten over digitaal procederen, neem dan contact met ons op. 

 

 

 

Bron: www.rijksoverheid.nl

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?