Oplichters doen zich voor als deurwaarder

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

 

Het gebeurt steeds vaker dat ondernemers en particulieren opgelicht worden door oplichters die zich voordoen als deurwaarder. Vorige week nog werd een vrouw telefonisch opgelicht door een zogenaamde deurwaarder. Ze zou nog een vordering open hebben staan. Of ze deze direct wilde betalen. Helaas merken we dat dit soort praktijken steeds vaker plaatsvinden. Deze zorgwekkende ontwikkeling heeft mij ertoe doen besluiten om ondernemers en particulieren te waarschuwen.

 

Goed om te weten! Een deurwaarder is een door de Kroon benoemde openbaar ambtenaar. Alle gerechtsdeurwaarders zijn aangesloten bij de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Uitsluitend deze openbaar ambtenaren mogen zich gerechtsdeurwaarder noemen. De KBvG hanteert strenge eisen, waar iedere deurwaarder aan moet voldoen. Ook de Normen voor kwaliteit moeten door iedere deurwaarder worden gevolgd. Bij misbruik volgt of een tuchtstraf of in een ernstige situatie zelfs ontzetting uit de ambt. De deurwaarder is dan niet meer bevoegd om deurwaardersactiviteiten te verrichten.

 

Zoals gezegd zien we nu een zorgwekkende trend, waarbij oplichters misbruik maken van de titel gerechtsdeurwaarder. Wanneer je wordt benaderd door een dergelijke pseudo-deurwaarder adviseren wij het volgende:

 

Laat je niet intimideren

Een deurwaarder zal nooit verzoeken om direct te betalen of dreigen om direct beslag te leggen. De wetgeving in Nederland bepaalt dat je altijd een redelijke termijn hebt om een openstaande vordering direct aan de schuldeiser te betalen. Niet direct aan de deurwaarder.

 

Wat we merken is dat deze oplichters juist wel vragen om direct een bedrag over te maken. Zij passen vaak onprofessionele en agressieve inningsmethoden toe. Zo zetten ze je onder grote druk om direct het openstaande bedrag, mét allerlei gefantaseerde ophogingen te betalen. Doe je dit niet, dan dreigen ze met allerlei procedures, zoals beslaglegging op bankrekening, auto of zelfs je huis. Ons advies is om je niet te laten intimideren en dus niet direct te betalen.

 

Controleer de deurwaarder - doe de check

Iedere gerechtsdeurwaarder staat geregistreerd in een register. Je kunt dus gemakkelijk controleren of je met een echte deurwaarder of een oplichter te maken hebt. Dit kan je doen door naar de site www.registergerechtsdeurwaarders.nl te gaan en daar de gegevens van de deurwaarder in te vullen. Je ziet meteen of de deurwaarder al dan niet geregistreerd staat. Verder maken deurwaarders altijd gebruik van derdengeldenrekeningen. Dus niet zomaar rekeningen op naam van personen. Ook daar kun je alert op zijn.

 

Mocht je gebeld worden, geef jezelf de tijd om te achterhalen met wie je in gesprek bent. Met een echte deurwaarder kun je altijd een normale afspraak maken als er een probleem is. Ben je toch opgelicht? Dan adviseren wij aangifte te doen bij de politie.

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?