Modern(er) procederen

stone-1061008_1920 (Pixabay)De rechtspraak in Nederland is KEI hard toe aan modernisering. Daarvoor moet het Programma Kwaliteit en Innovatie Rechtspraak (KEI) gaan zorgen. Het heeft heel wat voeten in de aarde voordat de rechtspraak digitaal gaat. De wetgeving wordt op diverse fronten aangepast. Dat is nu zo goed als rond.

 

Het is ruim een jaar geleden (27 mei 2015) dat het derde wetsvoorstel (KEI-III) werd ingediend bij de Tweede Kamer. Als het meezit zal de Eerste Kamer de wetsvoorstellen op 5 juli 2016 bij de plenaire behandeling aannemen.

 

Wat verandert er?

Het programma KEI moet de rechtspraak toegankelijker maken en meer laten aansluiten bij de digitale samenleving. Daarnaast moet het snel en eenvoudig zijn een procedure te starten. Voor iedereen. Het is nu al mogelijk om online een rechtszaak te voeren. Maar dan alleen in eenvoudige kwesties via de eKantonrechter.

 

In de nabije toekomst kan iedereen via een digitaal portaal (Mijn Zaak): 

  • een civiele of bestuursrechtelijke procedure starten;

  • verweer voeren;

  • stukken opsturen en inzien;

  • de voortgang van de procedure volgen;

  • de uitspraak van de rechter ontvangen.

 

Veiligheid van digitaal systeem

De toegang tot het digitale dossier is beveiligd met een inlogprocedure. Burgers kunnen inloggen met hun DigiD (met sms-verificatie). Voor bedrijven, bestuursorganen, advocaten en deurwaarders geldt een aparte inlogprocedure. 

 

Het digitale systeem moet goed en betrouwbaar werken en veilig zijn.

Die garantie wil de Minister van Veiligheid en Justitie van de rechtspraak ontvangen. Eerder gaat de eerste fase van inwerkingtreding niet van start.

 

Dagvaarding verdwijnt

Het zal even wennen zijn, maar de dagvaarding zal langzaam uit beeld verdwijnen.

De nieuwe basisprocedure zorgt voor minder verschillen tussen vorderings- en verzoekschriftprocedures. Deze nieuwe procedure start met het indienen van een digitale procesinleiding. En dus niet meer met een dagvaarding.

 

Een voordeel van de basisprocedure is dat er vaste termijnen voor zijn. Daarnaast is vooraf duidelijk hoe de (standaard) procedure verloopt:

  • één schriftelijke ronde;

  • een mondelinge behandeling bij de rechter;

  • uitspraak door de rechter.

 

Tijdlijn

Als de KEI-wetgeving is aangenomen, is het straks niet meer op vrijwillige basis, maar verplicht om digitaal te procederen. De invoering verloopt in stappen.

Alle betrokken partijen (zoals rechters, advocaten, deurwaarders) krijgen dus voldoende tijd om zich goed voor te bereiden op de nieuwe, digitale procedure. Tussen het publiceren van de nieuwe wetgeving in het Staatsblad en de eerste fase die start, ligt minimaal zes maanden. De ‘tijdlijn modernisering rechtspraak’ geeft een goed beeld van de verschillende fasen.

 

Civiel 1.0

De eerste fase die start, is met name van belang voor advocaten.

Dit is de fase Civiel 1.0 - vorderingen met verplichte procesvertegenwoordiging. Denk daarbij vooral aan zaken met een belang boven de 25.000 euro.

Eerst start een uitgebreide pilot bij 1 of 2 gerechten en pas daarna – omstreeks juni 2017 – volgt landelijke invoering. Ongeveer een jaar later zijn de kantonzaken pas aan de beurt.

 

We houden je uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen over dit onderwerp!

 

Deze blog is geschreven door Diana van de Velde, medewerker kwaliteit.

 

Bronnen: www.rechtspraak.nl, www.eerstekamer.nl

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail
Neem contact op

xHeeft u een vraag?