Beslagvrije voet

Een overzicht van de meest gestelde vragen:

Wat is de beslagvrije voet?

De beslagvrije voet is het deel van de inkomsten waar geen beslag op mag worden gelegd. De gerechtsdeurwaarder legt beslag op jouw loon of uitkering. Formeel gezegd betekent de gerechtsdeurwaarder een exploot van executoriaal derdenbeslag. Jouw werkgever of uitkeringsinstantie is verplicht om een deel van jouw inkomen in te houden. Dit wordt niet aan jou uitbetaald, maar dit deel gaat naar de gerechtsdeurwaarder.

Als je een vaste woon-of verblijfplaats in Nederland hebt, valt niet jouw gehele inkomen onder het beslag. Een deel van jouw inkomsten krijg je uitbetaald. Dit deel heet de beslagvrije voet.

Mag de gerechtsdeurwaarder beslag leggen op al mijn inkomsten?

Nee, de gerechtsdeurwaarder mag niet op al jouw inkomsten beslag leggen. Dat is in Nederland in de wet vastgelegd. Een bepaald deel van jouw inkomsten krijg je uitbetaald. Dit is de ‘beslagvrije voet’. Deze beslagvrije voet is voor iedereen verschillend. Dit komt door de inkomsten en uitgaven.

Mag er beslag worden gelegd op mijn vakantiegeld?

Ja, dat mag. Het vakantiegeld wordt bij jouw inkomen geteld. Het bedrag van jouw inkomen dat boven de beslagvrije voet uitkomt, wordt ingehouden.

Wat moet ik doen als er beslag is gelegd op mijn bankrekening?

De bank zal door de beslaglegging jouw bankrekening(en) blokkeren. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk weer beschikking hebben over je bankrekening. Daarom kun je de bank vragen zo snel mogelijk een derden-verklaring naar ons te laten sturen. In deze verklaring schrijft de bank op hoeveel geld op jouw bankrekening stond tijdens de beslaglegging. Op deze manier beschik je het snelst weer over jouw bankrekening(en). Let op: de bank heeft officieel 28 dagen de tijd om deze derden-verklaring naar ons te verzenden.

Wat moet ik doen als mijn minderjarig kind schulden heeft en beslaglegging op mijn spullen dreigt?

Als ouder ben je aansprakelijk voor jouw minderjarig kind jonger dan 18 jaar. Dus helaas ook voor de schulden die jouw kind heeft gemaakt. Er mag daarom op jouw spullen beslag worden gelegd. Het beslag kun je voorkomen door de vordering te betalen. Kun je het bedrag niet in één keer betalen, dan kun je misschien een betalingsregeling treffen. Neem daarvoor contact met ons op.

Hoe hoog is mijn beslagvrije voet?

Afhankelijk van jouw situatie stellen we een bijstandsniveau vast. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van jouw gezinssamenstelling. De leeftijd en of je kinderen hebt, tellen ook mee.

Bereken hier jouw persoonlijke beslagvrije voet. Je wordt doorgestuurd naar de website van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders.

Ben ik verplicht de inkomensgegevens van mijn partner op te geven?

Heb jij of jouw partner naast het inkomen waar beslag op is gelegd nog andere inkomsten? Dan moet je dit opgeven aan de gerechtsdeurwaarder. Ook als je niet getrouwd bent. Of als je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden.

Het is belangrijk om de inkomsten van jouw partner op te geven als daar om wordt gevraagd. Doet je dat niet, dan besluiten wij dat jouw beslagvrije voet met de helft lager wordt. Dat betekent dat je een groter deel van jouw inkomen niet krijgt. Dit wordt ingehouden.

Belangrijk: geef wijzigingen door

Wanneer jouw gezinssituatie, jouw inkomen of dat van jouw partner verandert, kan de hoogte van de beslagvrije voet ook wijzigingen. Geef wijzigingen daarom altijd aan ons door. Als het nodig is, passen we de beslagvrije voet aan. Je kunt contact met ons opnemen om meer uitleg te krijgen.

Als je financiële problemen hebt waar je zelf niet meer uit kunt komen, zoek dan hulp. Informeer bij jouw gemeente welke instelling jou kan helpen.

Mijn vraag staat er niet tussen

Heb je een vraag aan ons? Dan kun je deze eenvoudig telefonisch aan ons stellen. Bel naar 088 730 34 00. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur telefonisch bereikbaar.

Neem contact op

xHeeft u een vraag?