Meest gestelde vragen over beslagvrije voet

De beslagvrije voet is het deel van de inkomsten waar geen beslag op mag worden gelegd. Lees hieronder wat dit betekent.

De beslagvrije voet is het deel van de inkomsten waar geen beslag op mag worden gelegd. De gerechtsdeurwaarder legt beslag op jouw loon of uitkering. Formeel gezegd betekent de gerechtsdeurwaarder een exploot van executoriaal derdenbeslag. Jouw werkgever of uitkeringsinstantie is verplicht om een deel van jouw inkomen in te houden. Dit wordt niet aan jou uitbetaald, maar dit deel gaat naar de gerechtsdeurwaarder.

Als je een vaste woon-of verblijfplaats in Nederland hebt, valt niet jouw gehele inkomen onder het beslag. Een deel van jouw inkomsten krijg je uitbetaald. Dit deel heet de beslagvrije voet.

Nee, als je een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland hebt mag de gerechtsdeurwaarder niet op al jouw inkomsten beslag leggen. Dat staat in Nederland vast in de wet. Een bepaald deel van jouw inkomsten krijg je uitbetaald. Dit is de ‘beslagvrije voet’. Deze beslagvrije voet is voor iedereen verschillend. Dit komt door de inkomsten, uitgaven en gezinssituatie.

Ja, dat mag. Het vakantiegeld wordt bij jouw inkomen geteld. Het bedrag van jouw inkomen dat boven de beslagvrije voet uitkomt, wordt ingehouden.

De bank zal door de beslaglegging jouw bankrekening(en) blokkeren. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk weer beschikking hebben over je bankrekening. Daarom kun je de bank vragen zo snel mogelijk een derdenverklaring naar ons te sturen. In deze verklaring schrijft de bank op hoeveel geld op jouw bankrekening stond op het moment van de beslaglegging. Op deze manier beschik je het snelst weer over jouw bankrekening(en). Let op: de bank heeft officieel 28 dagen de tijd om deze derden-verklaring naar ons te versturen.

Als ouder ben je aansprakelijk voor jouw minderjarig kind jonger dan 18 jaar. Dus helaas ook voor de schulden die jouw kind heeft gemaakt. Er mag daarom op jouw spullen beslag worden gelegd. Het beslag kun je voorkomen door de vordering te betalen. Kun je het bedrag niet in één keer betalen, dan kun je misschien een betalingsafspraak maken. Neem daarvoor contact met ons op.

Afhankelijk van jouw situatie stellen we een bijstandsniveau vast. De hoogte van dit bedrag hangt af van jouw gezinssamenstelling, je leeftijd en of je kinderen hebt. Dit telt allemaal mee.

Bereken hier jouw persoonlijke beslagvrije voet. Je wordt doorgestuurd naar de website van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders.

Heb jij of jouw partner naast het inkomen waar beslag op is gelegd nog andere inkomsten? Dan moet je dit opgeven aan de gerechtsdeurwaarder. Ook als je niet getrouwd bent. Of als je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden.

Het is belangrijk om de inkomsten van jouw partner door te geven als daar om wordt gevraagd. Doe je dat niet, dan besluiten wij dat jouw beslagvrije voet met de helft lager wordt. Dat betekent dat je een groter deel van jouw inkomen niet krijgt. Dit wordt ingehouden en afgedragen aan de gerechtsdeurwaarder.

Wanneer jouw gezinssituatie, jouw inkomen of dat van jouw partner verandert, kan de hoogte van de beslagvrijevoet ook wijzigen. Geef wijzigingen daarom altijd aan ons door. Als het nodig is, passen we de beslagvrije voet aan. Je kunt contact met ons opnemen om meer uitleg te krijgen.

Als je financiële problemen hebt waar jezelf niet meer uit kunt komen, zoek dan hulp. Informeer bij jouw gemeente welke instelling jou kan helpen.

Img banner01 2x

Vragen?

Kun je het antwoord niet vinden?

Stel ons eenvoudig telefonisch je vraag.

088 730 34 00

Maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur

Je kunt ook je vraag hieronder per e-mail stellen. Vermeld dan jouw dossiernummer.

Vragen over betalen?

088 730 34 00

Zakelijke vragen?

088 730 34 37

Direct met ons chatten

Start chat